ßßß Cookit - przepis na Zróbcie sobie "TWAROŻEK" Z PŁATKÓW RYŻOWYCH

Zróbcie sobie "TWAROŻEK" Z PŁATKÓW RYŻOWYCH

nazwa

Wykonanie

Ano, twarożek to produkt z mleka, a weganie mleka niet ale za twarożkiem czasem tęsknota przyjdzie. Więc co? Trzeba zrobić :)
Można z nerkowców, migdałów, można ze słonecznika, a można też z płatków ryżowych i taki właśnie pokażę Wam dzisiaj.
Potrzebne będą:
- pół paczki płatków ryżowych instant,
- 1 mała cytryna,
- woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku,
- pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek.
Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić, żeby płatki wciągnęły wodę, 10 minut powinno wystarczyć. Gdyby komuś zdarzyło się przelać wodę, można ratować sytuację dosypując płatków i zostawiając na jeszcze chwilę.
I teraz tak - w zależności od konsystencji "twarożku", jaką chcemy uzyskać:
- albo blendujemy całość na kremową masę,
- albo blendujemy tylko połowę masy i potem mieszamy z niezmieloną częścią,
- albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej).
Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny (najlepiej zacząć od soku z połówki i ewentualnie dodawać, różne są cytryny, większe, mniejsze, bardziej lub mniej kwaśne, wiadomo) oraz drobno posiekanymi rzodkiewkami i wstawić NA KILKA GODZIN DO LODÓWKI.
To jest warunek konieczny do nie sprawienia sobie zawodu smakowego - świeżo przygotowany "twarożek" z płatków ryżowych smakuje ryżem; po całej nocy w lodówce smakuje jak prawdziwy twarożek z rzodkiewką.
Przed jedzeniem dodajemy drobno pokrojonego zielonego ogórka (dodany wcześniej bardzo rozwodni całą masę), kto lubi doprawia sobie pieprzem, można też dodać łyżkę oleju ale nie jest to konieczne.
Zamiast rzodkiewek można użyć szczypiorku, można też oczywiście dać jedno i drugie :)
Zachęcam do spróbowania, choć może ciężko uwierzyć w "twarożek" z ryżu, tylko pamiętajcie - kilka godzin w lodówce, w tym czasie dzieje się magia ;) Smacznego.
Źródło:http://wszystkojestwglowie.blogspot.com/2015/02/zrobcie-sobie-twarozek-z-patkow-ryzowych.html