ßßß Cookit - przepis na Kotlety groszkowo-ziemniaczane w sosie pieczarkowym

Kotlety groszkowo-ziemniaczane w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Jeśli macie ochotę na wegetariański obiad, który jest sycący i nie wymaga wiele pracy, to dobrze trafiliście.
Dodatkowo mają wiosenny zielony kolor! Czego chcieć więcej?
Składniki:
4 spore ziemniaki
opakowanie mrożonego groszku
duży ząbek czosnku
jajko
sól, pieprz do smaku
Sos:
500g pieczarek
opakowanie serka śmietankowego
cebula
pęczek natki
oliwa do smażenia
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki i groszek gotujemy do miękkości. Groszek blendujemy na gładko, ziemniaki ubijamy tłuczkiem; czemu nie bledujemy całości? Bo podobno ziemniaki zmienią się wówczas w gumę...
Doprawiamy do smaku i wbijamy jajko. Mieszamy, formujemy niewielkie kotlety. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut - aż się zrumienią.
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dorzucamy do cebuli. Smażymy całość, aż pieczarki zmiękną. Dodajemy serek i doprawiamy do smaku. Pod sam koniec dodajemy posiekaną natkę.
Polewamy kotlety sosem i zjadamy z surówką.
Smacznego!
Uwaga: Oczywiście możecie usmażyć Wasze kotlety, ja wolę takie pieczone i stąd taki przepis.
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2015/04/kotlety-groszkowo-ziemniaczane-w-sosie.html