ßßß Cookit - przepis na Orkiszowo-jaglane babeczki z borówkami

Orkiszowo-jaglane babeczki z borówkami

nazwa

Wykonanie

Lato to, jak wiadomo, najlepszy moment na przygotowywanie dań z owocami. Letnie desery, soki, galaretki, no i oczywiście ciasta.
Po truskawkach naszła mnie ochota na fioletowe owoce dowolnego rodzaju. Początkowo miałam upiec babeczki z jagodami, ale jeszcze nie dostałam ich w cenie, która by nie powalała na łopatki.
Zdecydowałam się więc, na zakup borówek amerykańskich, zwłaszcza, że mogłam kupić ich małą porcję, a na tym mi przeważnie zależy - wolę kupić mało, a nie całą siatę i połowę wyrzucić.
Do moich babeczek dodałam też batonik "Pierrot", ale w zasadzie nie jest on potrzebny. Borówki same się bronią :)
Babeczki z borówką amerykańską
Składniki:
150g mąki orkiszowej białej
150g mąki jaglanej (oczywiście możecie dać 300g zwykłej mąki pszennej zamiast mieszania dwóch rodzajów "nietypowych" mąk)
150g cukru
2 jajka
szklanka maślanki
pół szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g borówek (+ kilka do przybrania)
batonik Pierrot (opcja)
woda i cukier puder na lukier
W jednej misce łączymy składniki suche (mąki, cukier, proszek do pieczenia) a w drugiej mokre (jajka, olej, maślankę, borówki i ewentualnie batonik pokrojony w kostkę). Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy.
Przekładamy do papilotek i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia).
Z wody i cukru pudru robimy gęsty lukier. Ozdabiamy nim wierzch ostudzonych babeczek i na każdej układamy po borówce.
Smacznego!
Źródło:http://rozgardiaszkuchenny.blogspot.com/2014/06/orkiszowo-jaglane-babeczki-z-borowkami.html