Wykonanie
Lato to, jak wiadomo, najlepszy moment na przygotowywanie dań z
owocami. Letnie desery,
soki,
galaretki, no i oczywiście ciasta.Po truskawkach naszła mnie ochota na fioletowe
owoce dowolnego rodzaju. Początkowo miałam upiec babeczki z
jagodami, ale jeszcze nie dostałam ich w cenie, która by nie powalała na
łopatki.Zdecydowałam się więc, na zakup
borówek amerykańskich, zwłaszcza, że mogłam kupić ich małą porcję, a na tym mi przeważnie zależy - wolę kupić mało, a nie całą siatę i połowę wyrzucić.Do moich babeczek dodałam też batonik "Pierrot", ale w zasadzie nie jest on potrzebny.
Borówki same się bronią :)Babeczki z
borówką amerykańską
Składniki:150g
mąki orkiszowej białej150g
mąki jaglanej (oczywiście możecie dać 300g zwykłej
mąki pszennej zamiast mieszania dwóch rodzajów "nietypowych" mąk)150g
cukru2
jajkaszklanka
maślankipół szklanki
oleju roślinnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia100g
borówek (+ kilka do przybrania)batonik Pierrot (opcja)
woda i
cukier puder na
lukierW jednej misce łączymy składniki suche (
mąki,
cukier,
proszek do pieczenia) a w drugiej mokre (
jajka,
olej,
maślankę,
borówki i ewentualnie batonik pokrojony w kostkę). Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy.Przekładamy do papilotek i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia).Z
wody i
cukru pudru robimy gęsty
lukier. Ozdabiamy nim wierzch ostudzonych babeczek i na każdej układamy po
borówce.Smacznego!
