Wykonanie
Jak widzicie znowu długo mnie nie było, ale niestety na uczelni spędzam na tyle dużo czasu, że gotowanie i pieczenie schodzi na drugi
plan... Mam nadzieję, że jak już wejdę w rytm to wszystko sobie poukładam tak, aby starczało mi czasu na wszystkie obowiązki i przyjemności:)A teraz wrzucam dla Was przepis na pyszne warzywa do obiadu i lecę zjeść jakiś "lanczyk" :)

Potrzebujesz:(Nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od liczby zasiadających przy
stole i osobistych preferencji
smakowych.)kilku
ziemniakówbrokułamarchewekpomidorków koktailowych
mlekakawałka
niebieskiego serakawałeczka gorgonzoli (opcjonalnie)tartego
żółtego seraparmezanuew.
mąki do zagęszczenia sosy
soli,
pieprzuczosnkuWarzywa kroimy na w miarę równe kawałki (oprócz
pomidorków) i obgotowujemy wrzucając na osolony wrzątek (
brokuł i
marchewkę przez ok 3 minuty od ponownego zagotowania się
wody,
ziemniaki ok 5-10 minut).W garnuszku podgrzewamy
mleko i stopniowo dodajemy rozdrobnione
sery cały czas mieszając. Jeśli mamy za rzadki sos to dodajemy zahartowanej
mąki dla zagęszczenia, ale nie jest to konieczne.Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu i skrapiamy
oliwą, dodajemy ząbki
czosnku (ja miałam 2). Posypujemy
pieprzem lub ulubionymi
przyprawami. Pieczemy przez 15 minut (bez
pomidorków). Następnie dodajemy
pomidorki, zalewamy całość sosem i zapiekamy przez ok 20 minut.Sprawdzą się do każdego rodzaju
mięsa! Smacznego!
