Wykonanie
Robiąc zakupy natknęłam się na ładnie wyglądające, świeże
szparagi. Kupiłam i od razu w głowie zaświtał mi pomysł na pyszny niedzielny obiad. Jako główne składniki królują dziś:
pierś z kurczaka i
makaron, ale urozmaicone o zdrowe zielone warzywa w postaci
szpinaku i
szparagów, a także o dodający kropki nad „i”
sos jogurtowo-
musztardowy.

Składniki:Podwójna
pierś z kurczaka300 gram
makaronu pełnoziarnistego2 małe
jogurty naturalnePęczek
zielonych szparagówOpakowanie
mrożonego szpinaku (najlepiej rozmrożone)3 ząbki
czosnku1
cebula2 łyżki
musztardySól himalajska,
pieprz czarny,
przyprawa do kurczakaOlej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Przygotowanie dania zaczęłam od pokrojenia na małe kawałki
kurczaka i przyprawienia go
solą himalajską,
pieprzem i
przyprawą do kurczaka. Odstawiłam na trochę, by przeszedł
przyprawami. Wstawiłam
wodę na
makaron a na patelni rozgrzałam
olej rzepakowy. Posiekałam drobno
cebulę i włożyłam na rozgrzaną patelnię, dodałam przeciśnięty
czosnek i smażyłam pod przykrywką, aż składniki się zarumieniły. Dodałam pokrojonego
kurczaka i nadal smażyłam przez kilka minut. W międzyczasie do gotującej się
wody wrzuciłam
makaron i gotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zajęłam się
szparagami, odcięłam twarde końce i obrałam pozostałą część do 2/3 wysokości, pokroiłam na około 3 cm kawałki. Gdy
kurczak nie był już surowy, dodałam rozmrożony
szpinak, a po około 5 minutach także
szparagi. Smażyłam pod przykrywką jeszcze około 5-7 minut, po czym zdjęłam z ognia i dodałam
jogurt naturalny wymieszany z
musztardą. Gotowy sos z
kurczakiem dodałam do ugotowanego
makaronu i już mogłam cieszyć się smakiem dzisiejszego obiadu.