ßßß Cookit - przepis na Makaron z kurczakiem w sosie jogurtowo-musztardowym ze szpinakiem i szparagami

Makaron z kurczakiem w sosie jogurtowo-musztardowym ze szpinakiem i szparagami

nazwa

Wykonanie

Robiąc zakupy natknęłam się na ładnie wyglądające, świeże szparagi. Kupiłam i od razu w głowie zaświtał mi pomysł na pyszny niedzielny obiad. Jako główne składniki królują dziś: pierś z kurczaka i makaron, ale urozmaicone o zdrowe zielone warzywa w postaci szpinaku i szparagów, a także o dodający kropki nad „i” sos jogurtowo-musztardowy.
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
300 gram makaronu pełnoziarnistego
2 małe jogurty naturalne
Pęczek zielonych szparagów
Opakowanie mrożonego szpinaku (najlepiej rozmrożone)
3 ząbki czosnku
1 cebula
2 łyżki musztardy
Sól himalajska, pieprz czarny, przyprawa do kurczaka
Olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowanie dania zaczęłam od pokrojenia na małe kawałki kurczaka i przyprawienia go solą himalajską, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odstawiłam na trochę, by przeszedł przyprawami. Wstawiłam wodę na makaron a na patelni rozgrzałam olej rzepakowy. Posiekałam drobno cebulę i włożyłam na rozgrzaną patelnię, dodałam przeciśnięty czosnek i smażyłam pod przykrywką, aż składniki się zarumieniły. Dodałam pokrojonego kurczaka i nadal smażyłam przez kilka minut. W międzyczasie do gotującej się wody wrzuciłam makaron i gotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zajęłam się szparagami, odcięłam twarde końce i obrałam pozostałą część do 2/3 wysokości, pokroiłam na około 3 cm kawałki. Gdy kurczak nie był już surowy, dodałam rozmrożony szpinak, a po około 5 minutach także szparagi. Smażyłam pod przykrywką jeszcze około 5-7 minut, po czym zdjęłam z ognia i dodałam jogurt naturalny wymieszany z musztardą. Gotowy sos z kurczakiem dodałam do ugotowanego makaronu i już mogłam cieszyć się smakiem dzisiejszego obiadu.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/04/makaron-z-kurczakiem-w-sosie-jogurtowo.html