Wykonanie
W ciągu ostatnich kilku tygodni robię tę zapiekankę już trzeci raz i z pewnością niedługo znów znajdzie się na moim talerzu. Jak możecie też cieszyć się podobnym smakiem? Trochę pracy i będzie gotowe J
Składniki:2
cukinie1 duża
cebula2
marchewki1 słoiczek
suszonych pomidorów w zalewie1/2 szklanki zmielonych
ziaren słonecznika1/2 szklanki zmielonego
siemienia lnianego2/3 szklanki
mąki gryczanej lub orkiszowej (ja zmieszałam)1 opakowanie
czerwonej soczewicy (340g)2
jajkaOlej kokosowy do wysmarowania blachy
Przyprawy:
sól morska,
pieprz biały,
czosnek suszony
Pomidorowy sos z
awokado :1 miękkie
awokado1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego2 łyżki
soku z cytryny1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Soczewicę dokładnie opłukałam i ugotowałam, ale tak, aby nie była rozgotowana, ja gotuję góra 6 min. Piekarnik włączyłam na 180° C.
Cebulę pokroiłam w kostkę i usmażyłam, aż osiągnęła złocisty kolor. W międzyczasie umyłam
cukinie i starłam, po czym odstawiłam na kilka minut, by zeszła z nich
woda. Starłam
marchewki i połączyłam z odsączoną
cukinią w dużej misce. Na tę ilość masy radzę, by miska rzeczywiście była duża J Przy pomocy blendera zmieliłam
słonecznik i razem ze zmielonym
siemieniem lnianym dodałam do miski z
cukinią i
marchewką. Na końcu dodałam pozostałe składniki: usmażoną
cebulkę, dobrze odcedzoną
soczewicę, pokrojone
suszone pomidory odsączone z zalewy,
mąkę,
jajka i wszystko przyprawiłam. Masę można wyrobić nawet gołymi rękoma, tak, by
mąka i
przyprawy dobrze się po niej rozeszły. Wysmarowałam formę do pieczenia
olejem kokosowym, przełożyłam całą masę i wyrównałam wierzch. Piekłam ok. 45 min, aż wierzch się zarumienił.W trakcie pieczenia zapiekanki obrałam i pokroiłam aw okado i
czosnek. Dodałam pozostałe składniki i wszystko zmiksowałam blenderem. Odstawiłam sos na kilkanaście minut do lodówki. Po upieczeniu się zapiekanki stanowił pyszny dodatek.