ßßß
Składniki:2 cukinie1 duża cebula2 marchewki1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie1/2 szklanki zmielonych ziaren słonecznika1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego2/3 szklanki mąki gryczanej lub orkiszowej (ja zmieszałam)1 opakowanie czerwonej soczewicy (340g)2 jajkaOlej kokosowy do wysmarowania blachyPrzyprawy: sól morska, pieprz biały, czosnek suszonyPomidorowy sos z awokado :1 miękkie awokado1 łyżeczka koncentratu pomidorowego2 łyżki soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżka oliwy z oliweksól i pieprz do smakuPrzygotowanie:Soczewicę dokładnie opłukałam i ugotowałam, ale tak, aby nie była rozgotowana, ja gotuję góra 6 min. Piekarnik włączyłam na 180° C. Cebulę pokroiłam w kostkę i usmażyłam, aż osiągnęła złocisty kolor. W międzyczasie umyłam cukinie i starłam, po czym odstawiłam na kilka minut, by zeszła z nich woda. Starłam marchewki i połączyłam z odsączoną cukinią w dużej misce. Na tę ilość masy radzę, by miska rzeczywiście była duża J Przy pomocy blendera zmieliłam słonecznik i razem ze zmielonym siemieniem lnianym dodałam do miski z cukinią i marchewką. Na końcu dodałam pozostałe składniki: usmażoną cebulkę, dobrze odcedzoną soczewicę, pokrojone suszone pomidory odsączone z zalewy, mąkę, jajka i wszystko przyprawiłam. Masę można wyrobić nawet gołymi rękoma, tak, by mąka i przyprawy dobrze się po niej rozeszły. Wysmarowałam formę do pieczenia olejem kokosowym, przełożyłam całą masę i wyrównałam wierzch. Piekłam ok. 45 min, aż wierzch się zarumienił.W trakcie pieczenia zapiekanki obrałam i pokroiłam aw okado i czosnek. Dodałam pozostałe składniki i wszystko zmiksowałam blenderem. Odstawiłam sos na kilkanaście minut do lodówki. Po upieczeniu się zapiekanki stanowił pyszny dodatek.