Na targu wiosna i udało mi się upolować świeżą dynię. Chciałam przygotować coś dla siebie i Stasia i padło na placki/racuszki. W połączeniu z twarogiem są na prawdę rewelacyjne. Można je zrobić w wariancie wytrawnym (u nas) oraz w wariancie słodkim - dodając cukier, cynamon oraz suszoną żurawinę czy rodzynki.Składniki:- 250 g startej na małych oczkach dyni- 200 g twarogu chudego- około pół szklanki mąki (u nas orkiszowa)- 2 jaja- szczypta imbiru- sól- pieprz- kolendra (natka)- sporo posiekanego koperkuDynię obieramy i ścieramy na małych oczkach tarki. Twaróg mielimy lub rozdrabniamy widelcem. Oba składniki łączymy ze sobą. Do masy dodajemy żółtka, przyprawy oraz kolendrę i koperek.Białka ubijamy i delikatnie łączymy z masą.Rozgrzewamy patelnię, na której możemy smażyć bez tłuszczu, i smażymy placuszki na złoty kolor.U nas podane z kiełkami słonecznika, pomidorkami i płatkami migdałów.SMACZNEGO!!!