Zapraszam na rybkę z frytkami. Proponowana przez mnie wersja jest bezglutenowa, rybę polecam smażyć tylko w przyprawach (bez panierki z mąki i jaj). Podajemy z sałatą i surówkami.Składniki:pstrąg tęczowy lub okońziemniaki na frytkiolejsok z cytrynyprzyprawyUmytą, wypatroszoną rybę pozbawiam głowy i ogona. Środek skrapiam sokiem z cytryny i opruszam szczyptą soli. Z wierzchu (skórę) posypuję przyprawami (kurkumą, majerankiem, pieprzem). Na rozgrzany na patelni olej wrzucam gałązkę rozmarynu i układam ryby. Smażę z obu stron do momentu aż skórka się zrumieni a mięso nabierze białego koloru.W tym czasie obieram ziemniaki na frytki. Smażę je w dużej ilości (0,5 litra) mocno rozgrzanego oleju. Solę zaraz po wyjęciu. Przeczytajcie więcej o ziemniakach na frytki .