Składniki :Mała główka białej kapusty3 cebulełyżka soliłyżeczka pieprzu2 listki lauroweszczypta cynamonu lub słodkiej paprykiolejKapustę obieramy z wierzchnich liści, siekamy na drobno i wyrzucamy głąb. Upychamy kapustę do garnka ..- w trakcie duszenia straci połowę objętości. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem jakieś 20 minut. W tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę. Podsmażamy cebulkę na oleju z odrobiną soli na małym ogniu aż się delikatnie zeszkli ale nie może zbrązowiec.Z kapusty odlewamy większość wody, dodajemy cebulę z olejem, łyżkę soli, łyżeczkę pieprzu, listki laurowe oraz szczyptę cynamonu. Nakrywamy garnek i dusimy na małym ogniu aż zmięknie. W razie potrzeby dolewamy wody lub oleju.Podajemy tradycyjnie z mięsem lub tylko z chlebem.