ßßß
Składniki :0,5kg żeberek (dla 2 osób)3 ząbki czosnkusól, pieprz, rozmaryn, majeranek, imbir, ostra paprykaolej2 łyżki syropu klonowegoNa dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki oleju, wsypujemy łyżeczkę soli, rozmarynu i po szczypcie pieprzu, mielonego imbiru i ostrej papryki. Smarujemy dokładnie mięso i chowamy do lodówki.Na rozgrzanej patelni (mięso już jest w oleju więc nie ma konieczności dodawać olej na patelnię) układam żeberka i obsmażam z obu stron, uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę wody, majeranek i pokrojony czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej wody, tak aby wokół mięsa wciąż był sos.Po godzinie dolewam do sosu syrop klonowy i ewentualnie dodaję soli, duszę mięso do miękkości (ok. pół godziny)