Wykonanie
Żeberka duszone z dodatkiem
czosnku i słodkiego
syropu klonowego. Zamiast
syropu można użyć
miodu.

Składniki :0,5kg
żeberek (dla 2 osób)3 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
rozmaryn,
majeranek,
imbir,
ostra paprykaolej2 łyżki
syropu klonowegoNa dzień przed przyrządzeniem potrawy najlepiej jest
mięso wstawić w marynatę. Do miseczki wlewamy 2 łyżki
oleju, wsypujemy łyżeczkę
soli,
rozmarynu i po szczypcie
pieprzu, mielonego
imbiru i
ostrej papryki. Smarujemy dokładnie
mięso i chowamy do lodówki.Na rozgrzanej patelni (
mięso już jest w
oleju więc nie ma konieczności dodawać
olej na patelnię) układam
żeberka i obsmażam z obu stron, uważając żeby się nie przypaliło. Zmniejszam ogień, dodaję trochę
wody,
majeranek i pokrojony
czosnek. Duszę pod przykryciem ok. godziny. Dolewam w razie potrzeby szklankę zimnej
wody, tak aby wokół
mięsa wciąż był sos.Po godzinie dolewam do sosu
syrop klonowy i ewentualnie dodaję
soli, duszę
mięso do miękkości (ok. pół godziny)