Wykonanie
Bardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki.

Składniki :
Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej)
sól,
pieprzolejkoperekGłówkę
kapusty myjemy i obieramy z brzydkich liści. Dobra
kapusta ma tych brzydkich liści nie wiele ale zawsze te wierzchnie usuwamy.
Kapustę osuszamy. Odkrajamy potrzebną ilość i ścieramy na tarce do warzyw (na tej z dużymi oczkami). Wersja dla leniwych:
kapustę szatkujemy w mikserze.Do
kapustki dodajemy szczyptę
soli i
pieprzu i mmieszając delikatnie wyciskamy z
kapusty sok. Odstawiamy na pół godziny. Dodajemy łyżkę
oleju i
koperek i jeszcze raz mieszamy. Gotowe.Taką surowkę możemy doprawić
sokiem z cytryny,
sosem vinegret lub
majonezem.Jesli zostanie surówka z poprzedniego dnia wystarczy dotrzeć do niej jedną
marchewkę lub kawałek
kiszonego ogórka a już mamy cos innego. Jako dodatki mmożemy użyć też
szczypiorku,
cebulki,
konserwowej kukurydzy,
pietruszki czy
selera. Surówki których bazą jest
kapusta to surówka po żydowsku czy colesław.Ważna uwaga przy zakupie
kapusty: liście nie powinny być zbrązowiałe a korzonek podpleśniały.