ßßß
Składniki :4 jajkaszczypta soli2 łyżeczki cukru2 łyżki mąkiłyżka soku z cytryny5 łyżek wody ( może być gazowana)olejZ białek jaj i soli ubijamy pianę, nie musi być tak sztywna jak na biszkopt. Z żółtek, cukru i soku z cytryny ucieramy puszystą masę (najlepiej blenderem). Sok z cytryny można pominąć. Wciąż ucierając dodajemy mąkę a następnie wodę. Jeśli dodamy wody gazowanej naleśniki będą bardziej miękkie.Łączymy pianę z białek i masę z żółtek. Dodajemy łyżkę oleju i porządnie mieszamy. Z ciasta smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Nalewam ciasto wielką łyżką (chochlą do zupy) z jednej strony patelni i przechylając powoli patelnię rozprowadzam ciasto. Przewracam na drugą stronę gdy brzegi ciasta się zarumienią. Przed nalaniem kolejnej porcji ciasto trzeba zamieszać i ewentualnie dolać na patelnię parę kropel oleju.Z podanej ilości wychodzi 5-6 naleśników lub 10 na małej patelni.Najlepszy do tych naleśników jest słodki farsz (np. z owoców czy posłodzonego twarogu). Przy nietolerancji laktozy można robić te nalesniki z twarogiem lub jogurtem zamiast śmietany.Ostatnio często też robię wersję ciasta z bananami ale to już w kolejnym wpisie.