Wykonanie

Składniki :0,5 kg
mąki pszennej typ 500 lub 6503 łyżeczki
drożdży instantkubek
wody letniej (300ml)łyżeczka
soliłyżeczka
cukruolejgarść
natki pietruszki lub
koperkujajkosiemię lniane lub
sezamDo dużego garnka wsypujemy
mąkę,
drożdże,
cukier i
sól. Mieszamy i dodajemy 4 łyżki
oleju. Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając ciepłej
wody. Nie wlewamy od razu całego kubka bo
mąką może wszystkiego nie wchłonąć. Wyrabiamy ciasto aż uzyskamy kulę, która nie lepi się do rąk. Podlewamy pod kulę trochę
oleju, zakrywamy garnek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (godzinę lub dwie).

Ciasto wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Kroimy na paski ok. 2-3 cm na 10 cm. Na okrągłą blaszkę
tortową potrzeba ich mniej więcej 30. Kawałki ciasta smarujemy małą! ilością
oleju (żeby
pieczywo nie było tłuste) i posypujemy posiekaną
natką pietruszki. Można też użyć innej
zieleniny jak
oregano czy
bazylia.

Formę do ciasta smarujemy tłuszczem. Każdy kawałek ciasta rolujemy i układamy w formie. Znów zakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia nie dłużej niż godzinę.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto smarujemy
jajkiem rozmieszanym z ziarnami. Pieczemy 35 minut.
