ßßß Cookit - przepis na Chleb sezamowy

Chleb sezamowy

nazwa

Wykonanie

Chleb sezamowy to drożdżowy chleb, który w kształcie przypomina połączone ze sobą bułeczki. Nie jest jednak tak miękki jak bułki, ale poszczególne części bardzo łatwo dają się odrywać. W chlebie sezamowym jest wyraźnie wyczuwalny charakterystyczny smak oleju z prażonego sezamu.
350 g mąki chlebowej
1/2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki drożdży instant
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
225 ml wody o temp pokojowej
1 łyżeczka soli rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody, wystudzone
1 łyżka ziaren sezamowych
Mieszamy mąkę, cukier, sól i drożdże w misce. Dodajemy wodę i mieszamy. Wykładamy na oprószony mąką blat i zagniatamy przez 8-10 minut gładkie ciasto ( u mnie zagniatał hak). Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Natłuszczamy dużą blaszkę do pieczenia.
Bez zagniatania, dzielimy ciasto na 9 części, układamy je na blaszce tak, aby jedna część ciasta stykała się w połowie z połową drugiej części i tak na zmianę( powstaje tak jakby prawa i lewa strona złączona środkami) Powstanie bochenek o nieregularnym kształcie( części nie połączone, pod wpływem wyrastania zetkną się) Ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bochenek smarujemy osoloną wodą i posypujemy sezamem.
Pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Liz Herbert "Bread"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/10/chleb-sezamowy.html