Wykonanie
Chleb sezamowy to
drożdżowy chleb, który w kształcie przypomina połączone ze sobą bułeczki. Nie jest jednak tak miękki jak
bułki, ale poszczególne części bardzo łatwo dają się odrywać. W
chlebie sezamowym jest wyraźnie wyczuwalny charakterystyczny smak
oleju z prażonego
sezamu.
350 g
mąki chlebowej1/2 łyżeczki
cukru3/4 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
drożdży instant1 łyżka
oleju z prażonego
sezamu225 ml
wody o temp pokojowej1 łyżeczka
soli rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej
wody, wystudzone1 łyżka ziaren
sezamowychMieszamy
mąkę,
cukier,
sól i
drożdże w misce. Dodajemy
wodę i mieszamy. Wykładamy na oprószony
mąką blat i zagniatamy przez 8-10 minut gładkie ciasto ( u mnie zagniatał hak). Przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Natłuszczamy dużą blaszkę do pieczenia.Bez zagniatania, dzielimy ciasto na 9 części, układamy je na blaszce tak, aby jedna część ciasta stykała się w połowie z połową drugiej części i tak na zmianę( powstaje tak jakby prawa i lewa strona złączona środkami) Powstanie bochenek o nieregularnym kształcie( części nie połączone, pod wpływem wyrastania zetkną się) Ciasto przykrywamy folią i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.Piekarnik nagrzewamy do 220 st. Bochenek smarujemy osoloną
wodą i posypujemy
sezamem.Pieczemy 15-20 minut. Studzimy na kratce.Przepis z książki Liz Herbert "Bread"