Wykonanie
Chlebki naan to bardzo popularne
pieczywo, które możemy spotkać nie tylko w kuchni indyjskiej.
Chlebki z dzisiejszego przepisu bardzo przypominają podpłomyki , które w dzieciństwie miałam okazję wielokrotnie jeść i które uwielbiałam. Nic więc
dziwnego, że choć placków było 16 nie udało się zostawić żadnego do zamrożenia, choć takie miałam
plany. Placki zostały upieczone metodą dwustopniową, najpierw na suchej patelni a
potem w piekarniku pod rozgrzaną górną grzałką, gdzie bardzo mocno napęczniały tworząc kieszonki charakterystyczne dla
chlebków pita. Najlepsze jedzone na ciepło jako dodatek do
curry, ale są tak pyszne, że zjada się je z apetytem i bez dodatków ;)
Naan450 g
mąki chlebowej, plus dodatkowo do posypania275 ml
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka drobnego
cukru2 łyżeczki
drożdży instant1 łyżka
oleju (najlepiej z
orzeszków ziemnych)Wszystkie suche składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy
olej i około 275 g
wody (w zależności od jakości
mąki dodajemy jej mniej lub więcej) i zagniatamy gładkie ciasto. Umieszczamy w naoliwionej misce, przykrywamy folią i umieszczamy w ciepłym miejscu na około 1 1/2 godziny, by ciasto podwoiło swą objętość.Wyjmujemy wyrośnięte ciasto na umączony blat. Zagniatamy energicznie przez 2 do 3 minut, po czym z powrotem umieszczamy w ciepłym miejscu (w tej samej misce) do ponownego podwojenia objętości. Zagniatamy ponownie, po czym dzielimy na 16 porcji. Z każdej porcji kształtujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu o długości ok 18 cm i szerokości 10 cm.Patelnię o grubym dnie rozgrzewamy a w międzyczasie nagrzewamy grilla w piekarniku (najwyższa temperatura) i przygotowujemy wilgotny, czysty ręcznik kuchenny. Na rozgrzaną, suchą patelnię kładziemy przygotowane placki i smażymy je z obu stron do momentu pojawienia się brązowych plamek. Zdejmujemy z patelni i natychmiast układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika, pilnując, by chlebek się nie spalił (najlepiej nie spuszczać z niego oka). Upieczone
chlebki zawijamy w wilgotny ręcznik. Czynność powtarzamy z pozostałymi
chlebkami. Podajemy ciepłe.
Chlebki można zamrozić.Przepis z książki Simon Daley i Roshan Hirani "Indian Familly Cookbook"