Wykonanie
Pyszny i łatwy w wykonaniu
chleb, wzbogacony dodatkiem zdrowego
siemienia lanianego. Jeśli lubicie, można także dodać
ziarna słonecznika. Bardzo polecam.
350 g
mąki pszennej chlebowej typ 650 (ok. 600 ml)150 g
mąki żytniej (ok. 300 ml)1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli3 łyżki
siemienia lnianego (+ do posypania)2 łyżki melasy100+300 ml
wody1 łyżka
oleju1 opakowanie
drożdży instant (7g)
Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej
wody z łyżeczką
cukru, dodać tyle
mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż
drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).Dodać pozostałe 300 ml ciepłej
wody,
sól, melasę,
olej oraz
mąkę żytnią. Dobrze wymieszać.Następnie dodać
siemię lniane oraz stopniowo dosypywać
mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności
mąki i stopnia wchłaniania przez nią
wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż użyskamy gładkie, elastyczne ciasto - lecz nie za twarde, pozwalamy by pozostało nieco luźniejsze.Ciasto pozostawiaony do wyrośnięcia na 1,5 godziny w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i pozostawiamy na kolejne 1,5 godziny. Znowy wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując
mąką, formujemy bochenek i umieszczamy w formie do pieczenia (moja ma ok. 25 x 12 cm). Smarujemy
woda i posypujemy siemieniem. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st C przez 10 minut. Następnie spryskujemy wnętrze piekarnika
wodą, obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. W międzyczasie możemy jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika
wodą.Upieczony
chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.