Wykonanie
Kolendra jest rośliną z rodziny selerowatych (Apiaceae) pochodzącą znad Morza Śródziemnego, jednak rosnącą na wielu szerokościach geograficznych i wykorzystywaną w rozmaitych kuchniach świata oraz w medycynie. Jest jedną z najstarszych przypraw – stosowana była w starożytnym Rzymie i Grecji, a jej nasiona znalezione zostały nawet w grobowcu faraona Tutenchamona! (może miał za życia kłopoty żołądkowe? ;)) Nasiona
kolendry mają zupełnie odmienny smak i aromat od liści, które przez wielu są nielubiane ze względu na intensywność smaku.Nasiona
kolendry charakteryzują się słodkim, łagodnym aromatem i przyjemnym zapachem o lekko cytrusowej nucie. Nadają się zarówno do dań gorących, jak i wypieków. Przed rozdrobnieniem nasion w moździeżu, należy lekko je podgrzać na patelni na małym ogniu, aby wydobyć z nich
olejki eteryczne, a tym samym smak i aromat. Przechowuj w szczelnym pojemniku.Liście
kolendy są intensywnie zielone i przypominają
pietruszkę. Są jednak delikatniejsze w dotyku, za to mają o wiele bardziej wyrazisty smak. Świeżą
kolendrę albo się lubi, albo się jej nie znosi.. Niemniej jednak, z autopsji
mogę powiedzieć, że nie warto się do niej zrażać. Kiedy pierwszy raz spróbowałam liści
kolendry przyznaję, że mnie odrzuciło ;) Przyjechałam wtedy z Polski do Londynu i zaczynałam odkrywać nowe smaki. Pracując w profesjonalnej kuchni oraz odwiedzając różnorodne restauracje, wkrótce przekonałam się, jak wspaniałe jest to
zioło. Warto zacząć od
sosów i zup, gdyż wtedy aromat przenika potrawę, ale nie jest głównym smakiem na
palecie. Zanim się zorientujemy wrzucamy liście
kolendry do sałatek, dipów czy past.. Jest to
zioło „uzależniające” i na dodatek super zdrowe :) Liście
kolendry tracą na swej intensywności podczas procesu gotowania, dlatego warto dorzucić je do potrawy również tuż przed serwowaniem lub posypać danie bezpośrednio po nałożeniu na talerz. Łodyżki mają jeszcze mocniejszy smak, więc je również się wykorzystuje. Świeżą
kolendrę przechowuj w lodówce - umieść ją w plasikowym woreczku, zawiniętą najpierw w wilgotny papierowy ręcznik.Kulinarne zastosowanie
kolendryKolendra używana jest do dań
indyjskich, pakistańskich, chińskich,
tajskich, meksykańskich oraz w kuchniach regionu środkowo-wschodniego, śródziemnomorskiego, jak również w Ameryce Łacińskiej i Indonezji.Nasiona
kolendry znajdują najszersze zastosowanie w Indiach i Pakistanie. Dodaje się ją do
curry, zup, marynat, czatni (chutney – gęsty, słodki sos), pikli, a także
słodyczy. Nasiona
kolendry są składnikiem mieszanki
Garam masala (stosowanej m.in. do przyrządzania dahl, czyli dania z
soczewicy).
Garam masala dodaje się pod koniec gotowania – w przeciwnym razie
przyprawa staje się gorzka i psuje smak potrawy.W kuchni Chińskiej stosuje się głównie liście
kolendy – świetnie komponuje się ona z
sosem sojowym.
Tajowie również wykorzystują przede wszystkim liście
kolendry, które w połączeniu z powszechną w kuchni tajskiej
limonką tworzą niepowtarzalny aromat. Jednakże, niektóre dania przyrządzane przez
Tajskich muzułmanów przypominają indyjskie
curry i zawierają nasiona
kolendry .Kuchnie: meksykańska, portugalska, hiszpańska czy ameryki łacińskiej stosują liście
kolendry.Dania z
kolendrą w Dopraw Swój Świat :
Curry z
kurczakaLiście
kolendryCurry z
kurczakaZapomnij o chińskich zupkach - zrób sobie swoją 1000
razy lepszą!
Bakłażany nadziewaneWłaściwości zdrowotneNasiona
kolendry zawierają linalol, α-Pinen, geraniol, kamfen i inne organiczne związki chemiczne, które wpływają łągodząco na niestrawności pokarmowe, gazy oraz wzdęcia.Nasiona zalewa się
wodą i zagotowuje. Można pić z
miodem.W ich skład wchodzą liczne kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy (omega 6).Nasiona
kolendry bogate są w błonnik pokarmowy, który zbawiennie wpływa na procesy trawienne organizmu.Nasiona
kolendry posiadają właściwości przeciwzapalne oraz antygrzybicze.Nasiona
kolendry zawierają witaminę C oraz witaminy z grupy B.Nasiona
kolendry wspomagają dobry cholesterol, i pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu.Liście
kolendry zawierają linalol, α-Pinen, geraniol, kamfen i inne organiczne związki chemiczne, które wpływają łągodząco na niestrawności pokarmowe, gazy oraz wzdęcia.Świeża
kolendra zawiera polifenole – organiczne zwiazki chemiczne, które mają działanie przeciwutleniające i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych oraz dolegliwości związanych z układem krwionośnym.Z uwagi na bogatą zawartość minerałów w swoim składzie, liście
kolendry wpływają pozytywnie na pracę
serca oraz produkcję krwinek czerwonych.Świeża
kolendra zawiera ogromną ilość witaminy A, która jest przeciwutleniaczem oraz czynnikiem promującym zdrową skórę i wzrok.Liście
kolendry są również bardzo bogatym źródłem witaminy K, która wpływa pozytywnie na krzepliwość
krwi oraz budowę kości.Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'uWartości odżywczeNasiona
kolendrySkładnikWartość odżywcza w 100gProcent dziennegozapotrzebowaniaWartość energetyczna298 Kcal15%Węglowodany54 . 99 g42%
Białko12 . 37 g22%Tłuszcz17 . 77 g60%Cholesterol0 mg0%Błonnik41 . 9 g110%WitaminyNiacyna2 . 130 mg13%Kwas foliowy1 µg<1%Ryboflawina0 . 290 mg22%Tiamina0 . 239 mg20%Witamina C21 mg35%ElektrolitySód35 mg2%Potas1267 mg27%MinerałyWapń709 mg71%Miedź0 . 975 mg108%Żelazo16 . 32 mg204%Magnez229 mg57%Mangan1 . 900 mg82%Fosfor409 mg39%Cynk4 . 7 mg43%