Wykonanie
Kardamon jest rośliną z rodziny imbirowatych (Zingiberaceae) pochodzącą z południowych Indii. Zwany
przyprawą życia lub królową przypraw, charakteryzuje się słodkim, lekko mentolowym aromatem i nadaje potrawom niepowtarzalny korzenny smak oraz zapach. Jest, po
szafranie i
wanilii, najdroższą
przyprawą świata.Ziarna
kardamonu znajdują się w kapsułce, którą przed wrzuceniem do potrawy należy rozbić. Można też wykorzystać same ziarna, pozbywając się skorupki.
Kardamon po zmieleniu bardzo szybko
traci swój aromat.Rodzaje
kardamonuKardamon zielony (Elettaria cardamomum) ziarna znajdują się w zielonej kapsułce. Dodawany do dań głównych i ich dodatków oraz potraw słodkich. W krajach arabskich popularny z
kawą.
Kardamon czarny (Amomum subulatum) charakteryzuje się nieco większą i bardziej wybrzuszoną, brązową kapsułką oraz kamforowym smakiem. Posiada on zupełnie inny aromat, niż
kardamon zielony i nie może stanowić jego substytutu. Stosowany głównie w
indyjskich daniach gorących.Kulinarne zastosowanie
Kardamon używany jest do wielu dań
krajów półwyspu indyjskiego:
curry,
ryżów (pilau, biryani), kebabów oraz deserów. Często łączony z
cynamonem,
goździkami i
anyżem.Składnik mieszanki
Garam masala (stosowanej m.in. do przyrządzania dahl, czyli dania z
soczewicy).
Garam masala dodaje się pod koniec gotowania – w przeciwnym razie
przyprawa staje się gorzka i psuje smak potrawy.
Kawa z
kardamonem jest symbolem arabskiej gościnnosci. Rozgniecione ziarna i
kawę mieloną zalewa się wrzątkiem i dodaje
cukru oraz
śmietanki.
Herbata z
kardamonem,
mlekiem i
cukrem to
napój popularny w Indiach.Sprowadzony do
krajów skandynawskich przez Wikingow,
kardamon używany jest do wypieków,
napojów (akvavit) oraz
mielonego mięsa.Dania z
kardamonem w Dopraw Swój Świat :
Ryż pilau
Curry z
kurczakaAksamitne ciasto
dyniowe z
syropem imbirowym i
kardamonemWłaściwości zdrowotneZ ziaren
kardamonu uzyskuje się olejek eteryczny zawierający borneol, kamforę, pinene, karwone, eucalyptol, terpinene, sabinene. Składniki te wpływają łągodząco na niestrawności pokarmowe, gazy oraz wzdęcia.Żucie
kardamonu pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. W starożytnym Egipcie stosowany był do czyszczenia zębów i dziąseł.Wysoka zawartość eukalyptolu powoduje, że
kardamon posiada właściwości afrodyzjaku...Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'uWartości odżywczeSkładnikWartość odżywcza w 100gProcent dziennegozapotrzebowaniaWartość energetyczna311 Kcal15.5%Węglowodany68 . 47 g52.5%
Białko10 . 76 g19%Tłuszcz6 . 7 g23%Cholesterol0 mg0%Błonnik28 g70%WitaminyNiacyna1 . 102 mg7%Pyridoksyna0 . 230 mg18%Ryboflawina0 . 182 mg14%Tiamina0 . 198 mg16.5%Witamina C21 mg35%ElektrolitySód18 mg1%Potas1119 mg24%MinerałyWapń383 mg38%Miedź0 . 383 mg42.5%Żelazo13 . 97 mg175%Magnez229 mg57%Mangan28 mg1217%Fosfor178 mg25%Cynk7 . 47 mg68%Materiał źródłowy:http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/237http://www.nutrition-and-you.com/cardamom.htmlhttp://theepicentre.com/spice/cardamom/http://www.apinchof.com/cardamom1051.htmlhttp://pl.herbs2000.comhttp://www.tarladalal.com/