Wykonanie

8 mini muffinekPrzygotowanie: ok. 1h (plus ok. 1h mrożenia)Pieczenie: 15 min.Składniki
Czekoladowe wnętrze30ml
śmietanki 30%25g
gorzkiej czekolady 70%6 łyżeczek świeżego soku z
imbirumrożone owoce (
maliny,
jagody,
wiśnie - np. z mrożonej mieszanki
owoców leśnych)Ciasto na muffinki45g
masła45g
cukru pudruszczypta
soli80g
mąki tortowej3g
proszku do pieczenia1 czubata łyżeczka
kakao1
jajko (M)45g
mlekakilka kawałków kandyzowanego
imbirucukier puder do posypania (wg uznania)Przygotowanie
Czekoladowe wnętrze(przygotuj przynajmniej 1h przed pieczeniem lub dzień wcześniej)Zetrzyj świeży
imbir na drobnej tarce i przez małe sitko wyciśnij z niego sok.W garnuszku zagotuj
śmietanę wraz z
sokiem imbirowym i zdejmij z palnika.Dodaj
czekoladę i mieszaj do momentu, aż całkowicie sie rozpuści.Powstały sos
czekoladowy wlej do małych foremek, np. do
lodu (zdj. 1) i włóż do zamrażarki na ok. 8 min. Pamiętaj, aby dostosować wielkość zamrożonej masy do gabarytów foremek do wypieku muffinek. Zamrożony sos będzie stanowić ich centrum więc będzie musiał być całkowicie otoczony
ciastem (zdj. 6-8).Po 8 minutach wyjmij foremki i umieść
mrożone owoce w lekko stężałym sosie
czekoladowym (zdj. 2).Wstaw z powrotem do zamrażarki na ok 1h.Ciasto na muffinkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (zdj. 3).Jeśli używasz metalowych foremek (tu użyte: 6cm średnicy, 2cm głębokości), to przygotuj je: natrzyj
masłem i oprusz
maką.Nastaw piekarnik na temp. 205 st. C (termo-obieg).Pokrój
masło w kostkę i utrzyj w mikserze lub spatulą w misce do momentu, aż nabierze ono puchatej i kremowej konsystencji.Dodaj do
masła przesiany przez sitko
cukier puder (sposób na pozbycie się grudek) i ucieraj przez kilka minut.W osobnej misce wymieszaj trzy składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia i
kakao. Przesiej je przez sitko, by pozbyć sie grudek i nieczystości, a także napowietrzyć (sprawi to, że muffinki będą pulchniejsze i delikatniejsze).
Jajko roztrzep widelcem i dodawaj po trochu do kremu (masło+cukier puder) naprzemiennie z
miksem mąki i
kakao. Po każdym dodaniu części
jajka lub części
mąki mieszaj składniki. Pozostaw ok. 1/4
mąki na sam koniec.Po dodaniu całego
jajka, dosyp trochę
mąki, wymieszaj i wlej
mleko. Zmiksuj.Wsyp resztę
mąki i wymieszaj pozostawiając niewielką ilość
mąki nie do końca zmiksowaną z resztą ciasta (zdj. 4 i 5).Na dnie foremek umieść ciasto – ok. 1/3 foremki (zdj. 6).Z zamrażarki wyjmij foremki z sosem
czekoladowym i
owocem.Umieść zmrożone kawałki sosu pośrodku każdej foremki do wypieku muffinek, wbijając go delikatnie w ciasto, jednak nie pozwalając im przebić sie do dna (w przeciwnym razie podczas pieczenia sos wypłynie i przyklei sie do foremki!) (zdj. 7).Przykryj wszystko drugą warstwą ciasta. Powinno ono całkowicie otoczyć
czekoladowe wnętrze (zdj. 8).Posiekaj kandyzowany
imbir i posyp nim muffinki (zdj. 9).Wstaw mini muffinki do piekarnika i piecz przez 15 minut (zdj. 10). Jeśli robisz muffinki standardowej wielkości – piecz przez ok. 20 min.Wyjmij z piekarnika, pozwól by trochę ostygły, po czym wyjmij z foremek.Serwuj wciąż ciepłe.Przed podaniem muffinek możesz włożyć je na 5 min.do piekarnika (180 st. C).Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u









