Wykonanie
Składniki:1 kg zrazów wołowych3
cebule4
marchewkibutelka
jasnego piwasól,
pieprz, łyżeczka
curry (lub kilka włosków
szafranu),
liść laurowy, 2 łyżeczki
mąki,
oliwa, suszone pierniki

Przygotowanie:Zrazy o grubości 1,5 cm zbić pałką i zabejcować na kilka godzin w
piwie z
przyprawami:
solą,
pieprzem i liśćmi laurowymi. Każdy kawałek obtoczyć w
mące i obsmażyć na
oliwie.

Następnie poszatkować
cebulę, usmażyć ją oddzielnie, dodać poszatkowaną
marchew,
curry, połączyć wszyskie składniki, zalać
piwem z
bejcy i dusić na małym ogniu 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy
piwa.

Na koniec duszenia, wsypać ususzony, tarty piernik. Jeśli nie masz suszonych pierników proponuję ekwiwalent w postaci zasmażki złożonej z 1 łyżki
mąki, oraz mieszanki
cynamonu,
goździków,
kolendry,
gałki muszkatołowej i
ziela angielskiego.

Wymieszaj te składniki z ½ szklanką
wody i wlej do carbonade, zagotuj aż zgęstnieje.Można też w ten sposób przyrządzić
żeberka, ale wtedy troche krócej gotujemy, tzn.1,5 godz.