ßßß Cookit - przepis na Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

Ciasto z brzoskwiniami i budyniem

nazwa

Wykonanie

Blacha o wymiarach 35 cm x 29 cm
Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru trzcinowego
3 jajka
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
80 g białej czekolady
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie
Budyń:
400 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego
Kruszonka:
50 g mąki
30 g masła
30 g cukru trzcinowego
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3 łyżki wrzątku
Przepis:
Budyń przygotowujemy w pierwszej kolejności - przygotowujemy go zgodnie z opisem na opakowaniu tj. do gotującego się mleka dodajemy proszek budyniowy rozmieszany z 1/4 szklanki mleka. Całość bardzo dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Do osobnej miski dodajemy jajka i cukier - miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, oliwę z oliwek, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i startą na grubych oczkach białą czekoladę - miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta nakładamy budyń oraz odsączone z syropu i pokrojone w plasterki brzoskwinie. W osobnej misce ucieramy składniki na kruszonkę i posypujemy nią ciasto. Pieczemy je w nagrzanym do 180C piekarniku (góra i dół) przez ok. 60 minut do suchego patyczka.
Po przestygnięciu ciasto możemy udekorować lukrem.
Smacznego! :)
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2015/07/ciasto-z-brzoskwiniami-i-budyniem.html