Wykonanie
Składniki:2 szklanki
mąki pszennej100 ml
mleka20 g
drożdży50 g
cukru1
jajko40 g
masła1/2 łyżeczki
soliNadzienie:70 g
rodzynek marki Kresto2 łyżki
mioduLukier:1/2 szklanki
cukru pudru2 łyżki wrzątkuDodatkowo:Rozkłócone
jajko do posmarowania
bułek przed pieczeniemPrzepis:Zaczyn: do miski dodajemy pokruszone
drożdże i zalewamy je ciepłym
mlekiem. Całość mieszamy aż
drożdże się rozpuszczą. Następnie dodajemy 3 łyżki
mąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut, pod ściereczką w ciepłym miejscu.W tym czasie rozpuszczamy
masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski przesiewamy pozostałą
mąkę, dodajemy
cukier (50 g),
jajko,
sól, ostygnięte
masło oraz zaczyn. Ciasto zagniatamy i formujemy z niego kulę i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu. W czasie oczekiwania na ciasto przygotowujemy nadzienie. Do garnuszka dodajemy 2 łyżki
miodu i rozpuszczamy go (nie gotujemy). Następnie dodajemy
rodzynki i całość mieszamy.Wyrośnięte ciasto pozbawiamy nadmiaru powietrza poprzez uderzenie w jego środek pięścią. Następnie oprószamy blat
mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto nakładamy nadzienie pozostawiając ok. 1 cm odstępu od brzegów ciasta. Tak przygotowane ciasto zwijamy w rulon, a następnie
ostrym nożem odkrawamy paseczki ciasta o grubości ok. 4 cm. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch pokrywamy rozkłóconym
jajkiem i pozostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 20 minut.Następnie pieczemy bułeczki w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Po upieczeniu
bułki pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie w garnuszku umieszczamy
cukier puder z łyżeczką wrzątku i całość mieszamy, a następnie polewamy nasze bułeczki.