Wykonanie

Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej (nieugotowanej)1 puszka
kukurydzy konserwowej2
ogórki konserwowe2 plasterki
żółtego sera5 plasterków
szynki drobiowej3 łyżki
majonezu1/2 łyżki
olejuSól,
pieprz do smakuPrzepis:Do garnuszka przelewamy 300 ml
wody, dodajemy 1/2 łyżeczki
soli i doprowadzamy do wrzenia. Następnie przesypujemy
kaszę, dodajemy
olej i gotujemy, co pewien czas mieszając, przez ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy ugotowaną
kaszę do miski i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy w drobną kostkę
ogórki,
ser oraz
szynkę. Do
kaszy dodajemy
kukurydzę i pozostałe składniki. Całość mieszamy z
majonezem i doprawiamy do smaku.
Kasza jaglana jest źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz niacyny, składników mineralnych: magnezu, żelaza, fosforu, cynku oraz miedzi.
Kasza jest również źródłem
białka oraz błonnika pokarmowego. Z uwagi na to, iż jest lekkostrawna nadaje się do spożywania również przez ludzi cierpiących na zaburzenia przewodu pokarmowego, stosujących dietę lekkostrawną.
Kaszę można podawać do dań
mięsnych i bezmięsnych jako zdrowy zamiennik
ziemniaków czy
ryżu. Doskonale komponuje się również z
owocami oraz stanowi ciekawe urozmaicenie sałatek warzywnych.Wartość odżywcza w 100g produktuWartość energetyczna 1474kJ (348kcal)
Białko 10,5gTłuszcz w tym kwasy tł. nasycone2,9g0,6gWęglowodany w tym
cukry68,4g0,1gBłonnik pokarmowy 3,2gSód 0,005gTiamina(wit.B1)0,73mg (66%)*Ryboflawina(wit.B2)0,38mg (27%)*Witamina B60,75mg (53%)*Kwas foliowy 30 μg (15%)*Fosfor240mg (34%)*Żelazo4,8mg (34%)*Magnez100mg (27%)*Cynk3,4mg (34%)*Miedź0 , 78 (78%)**% zalecanego dziennego spożyciaWięcej ciekawych informacji na temat produktów firmy Sante znajdziecie na ich stronie i fb .