Wykonanie

Składniki:2
jajka2 łyżeczki
otrąb pszennych1 plaster
sera żółtego wędzonego1 łyżeczka
oleju1 łyżeczka
szczypiorkuSól,
pieprzPrzepis:
Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy
otręby. Roztrzepujemy, doprawiamy i dodajemy
ser pokrojony w drobną kostkę. Całość przelewamy na małą patelnię. Smażymy do momentu aż
jajka się zetną. Gotowy omlet posypujemy
szczypiorkiem.

Otręby pszenne są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który nie podlega trawieniu i przechodzi przez cały przewód pokarmowy w niezmienionej postaci. Błonnik ten pęcznieje w żołądku, zwiększając objętość pokarmu i tym samym zmniejszając poczucie głodu. Już 10 g błonnika pokarmowego z
otrąb pszennych spożywanych regularnie wpływa na stymulację perystaltyki jelit.Wartość odżywcza w 100g produktuWartość energetyczna 1145kJ/276kcal
Białko 16,5gTłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone4,7g0,8gWęglowodany w tym
cukry20 , 1 g2,5gBłonnik pokarmowy 43,6gSód 0,01gWitamina B6 1 , 30 mg (93 %)*Tiamina (Wit. B1) 1 , 00 mg (91%)*Witamina E 3 , 9 mg (32%)*Niacyna (Wit. PP)4 , 3 mg (27%)*Potas 1150 mg (57%)*Fosfor 1312 mg (187%)*Żelazo 15 mg (107%)*Magnez 503 mg (134%)*Cynk 9 , 1 mg (91%)*Miedź 0 , 97 mg (97%)*Jod 31 ug (21%)*Mangan 10 mg (500%)**% zalecanego dziennego spożyciaWięcej informacji na temat produktów Sante znajdziecie na stronie i fb .