ßßß Cookit - przepis na Serowy omlet z otrębami pszennymi

Serowy omlet z otrębami pszennymi

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 jajka
2 łyżeczki otrąb pszennych
1 plaster sera żółtego wędzonego
1 łyżeczka oleju
1 łyżeczka szczypiorku
Sól, pieprz
Przepis:
Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy otręby. Roztrzepujemy, doprawiamy i dodajemy ser pokrojony w drobną kostkę. Całość przelewamy na małą patelnię. Smażymy do momentu aż jajka się zetną. Gotowy omlet posypujemy szczypiorkiem.
Otręby pszenne są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, który nie podlega trawieniu i przechodzi przez cały przewód pokarmowy w niezmienionej postaci. Błonnik ten pęcznieje w żołądku, zwiększając objętość pokarmu i tym samym zmniejszając poczucie głodu. Już 10 g błonnika pokarmowego z otrąb pszennych spożywanych regularnie wpływa na stymulację perystaltyki jelit.
Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna 1145kJ/276kcal
Białko 16,5g
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone
4,7g
0,8g
Węglowodany w tym cukry
20 , 1 g
2,5g
Błonnik pokarmowy 43,6g
Sód 0,01g
Witamina B6 1 , 30 mg (93 %)*
Tiamina (Wit. B1) 1 , 00 mg (91%)*
Witamina E 3 , 9 mg (32%)*
Niacyna (Wit. PP)4 , 3 mg (27%)*
Potas 1150 mg (57%)*
Fosfor 1312 mg (187%)*
Żelazo 15 mg (107%)*
Magnez 503 mg (134%)*
Cynk 9 , 1 mg (91%)*
Miedź 0 , 97 mg (97%)*
Jod 31 ug (21%)*
Mangan 10 mg (500%)*
*% zalecanego dziennego spożycia
Więcej informacji na temat produktów Sante znajdziecie na stronie i fb .
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2013/03/serowy-omlet-z-otrebami-pszennymi.html