ßßß



Potrzebujemy (dla dwóch osób):1 opakowanie makaronu spaghetti z komosą ryżową1 cebulę8 pieczarek (bardzo lubimy pieczarki :P)0,5 kg pomidorówOregano, bazylię, sól, pieprz (według uznania)2 łyżki oliwy1 łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie)Sposób przygotowania makaronu:Wsyp spaghetti z komosy ryżowej do gotującej się wody (ok. 3 litry). Dodaj sól wedle uznania. Gotuj w garnku bez przykrycia przez 13-15 minut mieszając od czasu do czasu, aż spaghetti zmięknie, ale nie rozgotuje się. Odcedź i przepłucz ciepłą wodą.
Sos:W między czasie obieramy cebulę i pieczarki i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą i smażymy aż do przyrumienienia. W miseczce parzymy pomidory (polewamy wrzątkiem) i chłodzimy. Obieramy ze skórek, wydrążamy środek i resztę kroimy na drobną kostkę. Dorzucamy do pieczarek i cebuli i mieszamy dolewając odrobinę wody. Doprawiamy do smaku. Do całości możemy dodać przecier pomidorowy.Po przyrządzeniu sosu polewamy nim spaghetti i posypujemy startym żółtym serem :) Gotowe!





Podsumowanie: makaron był łatwy do przyrządzenia, nie sprawiał żadnych „kłopotów”. Smak miał inny od tradycyjnego (co jest oczywiste ze względu na skład), ale jednocześnie był grubszy od tradycyjnego makaronu przez co dla mnie okazał się idealny :) i dodatkowo opakowanie tekturowe jest bardzo funkcjonalne.W skali od 1 na 10 makaron spaghetti z komosą ryżową zgarnia u mnie 10 punktów!Zdrowy, ekologiczny, fair trade, bezglutenowy, bez jajek, po prostu genialny. Polecam i zapraszam do sklepu Gillian McKeith, gdzie taki makaron możemy zakupić i akurat teraz jest w promocji :)
Zapraszam również na mój facebook'owy profil :)KLIK