ßßß Cookit - przepis na Legumina jabłkowa z żurawiną

Legumina jabłkowa z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Dessert with apples and cranberries
Składniki.
2 jabłka
0,5 szt. cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3/4 szklanki mleka
2 łyżki mąki
Żurawina.
0,5 szklanki żurawiny świeżej
3 łyżki cukru
3 łyżki wody
Kruszonka.
1 paczka herbatników
2 łyżki masła
1/2 szklanki cukru pudru
100 ml śmietany kremówki na wierzch
Wykonanie.
Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny.
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę.
Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące mleko energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje.
Dodać jabłka i wymieszać.
W rondelku wymieszać żurawinę z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu, aż owoce popękają i staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić, bo jak pęka to rozpryskuje niebezpiecznie.
Kruszonka.
Do roztopionego masła dodać cukier i połamane herbatniki.Mieszać,na ogniu, 2 minuty.
W pucharkach ułożyć leguminę jabłkowa, następnie żurawinę i kruszonkę.
Wstawić do lodówki na 2 h i przed podaniem na wierzch nałożyć ubitą śmietanę.
My zjadamy nie wstawiając do lodówki, bo zawsze spieszy się nam do tego deserku.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/11/legumina-jabkowa-z-zurawina.html