Dessert with apples and cranberriesSkładniki.2 jabłka0,5 szt. cytryny2 łyżki masła3 łyżki cukru pudru2 żółtka3/4 szklanki mleka2 łyżki mąkiŻurawina.0,5 szklanki żurawiny świeżej3 łyżki cukru3 łyżki wodyKruszonka.1 paczka herbatników2 łyżki masła1/2 szklanki cukru pudru100 ml śmietany kremówki na wierzchWykonanie.Obrane jabłka zetrzeć i polać sokiem z cytryny.Masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę.Rondelek postawić na małym ogniu lub łaźni wodnej i wlewać gorące mleko energicznie mieszając, aż masa zgęstnieje.Dodać jabłka i wymieszać.W rondelku wymieszać żurawinę z cukrem i wodą. Gotować na małym ogniu, aż owoce popękają i staną się szkliste. Radzę żurawinę delikatnie rozdusić, bo jak pęka to rozpryskuje niebezpiecznie.Kruszonka.Do roztopionego masła dodać cukier i połamane herbatniki.Mieszać,na ogniu, 2 minuty.W pucharkach ułożyć leguminę jabłkowa, następnie żurawinę i kruszonkę.Wstawić do lodówki na 2 h i przed podaniem na wierzch nałożyć ubitą śmietanę.My zjadamy nie wstawiając do lodówki, bo zawsze spieszy się nam do tego deserku.