Wykonanie
Strudel

Składniki.

45 dag
maki pszennej 4503 dag
drożdży5 dag
cukru3
żółtka surowe5 dag
masła300 ml
mleka20 dag
masłabiałko do smarowania ciasta
mąka do podsypywaniaNadzienie.30 dag
sera białego8 dag
cukru1 łyżka
miodu1
jajkowaniliaskórka pomarańczowa3 łyżki
żurawiny suszonejWykonanie.
Ser utrzeć z
jajkiem i
cukrem. Dodać resztę składników i dobrze wymieszać.Ciasto półfrancuskie,
drożdżowe.
Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag
mąki,
drożdży,
cukru i 100ml
mleka zrobić rozczyn.Do
mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie
mleka żółtka, szczyptę
soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione
masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki
masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4
razy bez odstępów czasowych.Ostatni raz wywałkować ciasto w prostokąt, na grubość 4-5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować nadzienie i zwinąć w rulon zaczynając od strony nadzienia..Ułożyć w foremce i odstawić do wyrośnięcia.Kiedy podrośnie posmarować
białkiem, posypać
cukrem i piec około 35-40 minut w temp.180 stopni.