Wykonanie
Windmills with apricot mousse


Składniki.45 dag
maki pszennej 4503 dag
drożdży5 dag
cukru3
żółtka surowe5 dag
masła300 ml
mleka20 dag
masłabiałko do smarowania ciasta
mąka do podsypywania1 słoik musu
morelowegoWykonanie.
Mąkę przesiać do miski. Z 15 dag
mąki,
drożdży,
cukru i 100 ml
mleka zrobić rozczyn.Do
mąki dodać wyrośnięty rozczyn, rozmącone w reszcie
mleka żółtka, szczyptę
soli i starannie wyrobić. Pod koniec dodać stopione
masło. Wyrobić i odstawić przykryte w ciepłe miejsce .Wyrośnięte wyłożyć na matę i wywałkować. Rozłożyć kawałki
masła lub rozsmarować zostawiając margines. Ciasto złożyć w kopertę, wywałkować w prostokąt, złożyć na 3 części jak książkę i znowu rozwałkować. Czynność tę powtórzyć 4
razy bez odstępów czasowych.Ostatni raz wywałkować ciasto na grubość 4-5 mm i pokroić w duże kwadraty.Na środku każdego położyć łyżeczkę musu
morelowego, naciąć rogi ciasta i złożyć wiatraczek.Ułożyć na blasze i odstawić, aby podrosły.Posmarować
białkiem i piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.Gorące oprószyć
cukrem pudrem lub posmarować lukrem.Ciasto jest delikatne, lekkie, puszyste. Polecam.