Wykonanie
Snack, appetizer, brunch, starter, lunch, entrée.

Ciabatta z
oliwkami ,zapiekana z
szafranową wątróbką i
jabłkiem na roślinnym smalczyku.Mało kto z nas je w domu lunch ,ale taką pajdę bardzo chętnie zjadłbym na lunch firmowy w bistro czy innym gastronomicznym punkcie. Zrobiłem tę pajdę w domu i czekałem z wielką ciekawością na wynik bo…Ciabattę , przekrojoną wzdłuż ,posmarowałem Smakowitą Pajdą z
cebulką i
jabłkiem.
Wątróbki drobiowe przesmażyłem na patelni beztłuszczowej, zalałem niewielką ilością
bulionu z nitkami
szafranu i dusiłem do odparowania płynu. Doprawiłem do smaku
solą i
pieprzem .Plasterki
jabłek przesmażyłem lekko na smalczyku i posypałem
majerankiem.Na pajdzie ciabatty ułożyłem
wątróbki na przemian z
jabłkiem i wstawiłem na kilka minut do piekarnika.Efekt przeszedł moje oczekiwania .Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim wpływem na smak zapiekanki ,bo rozpuszczony smalczyk nasycił miąższ ciabatty wspaniałym smakiem i aromatem .Do tego podsmażone jabłuszka z
wątróbką dopełniły szczęścia. Z wielkim smakiem zjadłem razem z Żoną chrupiącą, ciepłą ,aromatyczną pajdę.Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.Walentynki już tuż, tuż - 14 lutego .
Serce na dłoni dla pana –Walentego .
Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę skropić
cytryną ,pokroić w plastry i znowu pokropić
cytryną ,by nie ciemniało. Z dwóch plastrów uformować
serce i wypełnić je
sałatką .Kawałki
tuńczyka w oleju wymieszać z małymi kawałkami
awokado, posiekaną
cebulką i
oliwkami. Doprawić
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem.