Wykonanie

Dieta śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych diet na świecie. Jej ważnym składnikiem są
oliwki, które zawierają mnóstwo dobroczynnych wartości odżywczych. Warto stosować je w codziennej diecie i dodawać do różnych potraw. Będą one nie tylko pyszne, ale również zdrowe.
Oliwki, to bogate źródło zdrowia. Zawierają one dobroczynne związki mineralne, takie jak: fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C i E. Ta ostatnia witamina opóźnia proces starzenia i wspomaga procesy rozrodcze.
Oliwki dodatkowo są bogate w błonnik. Ich systematyczne spożywanie może przyczynić się do szybszej regeneracji wątroby i lepszej pracy układu pokarmowego . Leczą one zaparcia i usprawniają perystaltykę jelit.Ale to nie jedyne właściwości
oliwek. Nie każdy wie, że
oliwki działają przeciwbólowo i są pomocne np. w leczeniu migreny. Kobiety powinny wziąć pod uwagę również to, że
oliwki rewelacyjnie wpływają na pozytywny wygląd skóry, włosów i paznokci . Obecna w nich witamina E, sprawia, że poprawia się jędrność skóry i wzrasta jej poziom nawilżenia.
Oliwki zielone czy czarne?Niektóre osoby zastanawiają się, które
oliwki mają więcej właściwości odżywczych. Pojedynek pomiędzy
oliwki zielone właściwości a
czarne oliwki właściwości nie ma jednak większego sensu. Dlaczego? Ponieważ
oliwki zielone i
oliwki czarne to ten sam
owoc, z tym, że jedne zbierane są wcześniej, drugie później. Możesz o tym przeczytać w artykule: Jak wygląda drzewko
oliwne i jak rosną oliwki?

Zarówno zielone, jak i
czarne oliwki bogate są w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy E. Zawierają także polifenole i flawonoidy które mają właściwości przeciwzapalne. Połączenie tych elementów sprawia, że
oliwki:Chronią
serce przed chorobamiPrzeciwutleniacze i dobre tłuszcze eliminują wolne rodniki, które są odpowiedzialne za utlenianie cholesterolu.Chronią komórki przed wolnymi rodnikamiWitamina E wraz z tłuszczami jednonienasyconych chroni komórki i zwalcza wolne rodniki powstające podczas produkcji energii komórkowej.Zmniejszają stan zapalny z powodu zapalenia stawówZarówno zielone, jak i
czarne oliwki zawierają polifenole i flawonoidy, które mają właściwości przeciwzapalne. Pomagają w zmniejszaniu zapalenia spowodowanego zapaleniem stawów.Zapobiegają rakowi jelita grubegoPołączenie jednonienasyconych tłuszczów i witaminy E to wielka korzyść zdrowia. Wysokie spożycie tych składników odżywczych zmniejsza ryzyko
raka jelita grubegoPomagają kobietą przechodzić menopauzęSpożywanie
oliwek zmniejsza intensywność i częstotliwość uderzeń gorąca towarzyszącym kobietom podczas menopauzy.Najlepsze
oliwki znajdziesz w sklepie DaryGrecji.pl :Suszone
oliwki ThassosMają delikatny smak, są lekko słonawe, czuć w nich całą kwintesencje
oliwek. Nadają się na przekąski, do sałatek,
mięs,
sosów.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Oryginalne
zielone oliwki bez pestekSłoik o pojemności 3 kg w zalewie. Pakowane w Grecji. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Ciemne
oliwki z pestkąOryginalne ciemne
oliwki z pestką z Grecji z obszaru Kalamaty. Z zalewą 3,13 kg. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.Ciemne
oliwki bez pestkiOryginalne ciemne
oliwki z pestką z Grecji z obszaru Kalamaty. Z zalewą 3,13 kg. Świetne nadają się do kanapek, gotowania lub sałatek.Kliknij w zdjęcie, aby przejść do sklepu.