Wykonanie
Fenkuł z
buraczkiem i. .....

Składniki.

1 fenkuł (
koper włoski)1
burak pieczony8 plasterków chorizo1 duża garść
szpinaku1 łyżeczka
orzeszków pinii1 łyżeczka
oliwy z oliwekUpieczonego
buraka kroimy ,NIE DO SAMEGO DOŁU, na 8 części.Fenkuł kroimy z góry na dół ,w paski.Na talerzu kładziemy garść
szpinaku, bez łodyżek, na środku układamy
burak, a w nim paski fenkułu. Całość skrapiamy
oliwką. Wokół układamy plasterki chorizo i posypujemy uprażonymi
orzeszkami pinii.Doznania smakowe
anyżowego fenkułu z resztą składników są interesujące.Pieczone,
ziołowe buraczki w
sałatce.

Składniki.

2
buraki6
rzodkiewek50g
serka koziego26 szt liści
szpinaku2 łyżki
orzeszków piniizioła różne np.
tymianek,
estragon itp.
Aceto balsamiko w sprayu
Buraki dokładnie umyć, ściąć czubek, skropić
oliwą, posolić i obłożyć
ziołami. Zawinąć w folię i piec w temp.200stop 1 godzinę.
Orzeszki pinii uprażyć. Od listków
szpinaku odciąć łodyżki, umyć.
Rzodkiewki pokroić w plasterki. Wszystkie warzywa ułożyć na talerzu, łyżeczką nałożyć
ser kozi, posypać całość orzeszkami i skropić
octem balsamicznym.Zapewniam, że
ziołowe buraczki w takim towarzystwie smakują doskonale, zresztą samotne również.