Wykonanie

Teraz jest sezon na najsmaczniejsze
młode ,świeże warzywa.Trzeba to wykorzystać i komponować różniste sałatki. Proponuję zastosowanie wspaniałych
szparagów ,
młodej ,kruchej
kapustki i tryskających radością
truskawek.Składniki:0,5 kg
szparagów0,5 kg
kapusty30 dag
truskawek15
oliwekSos.4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki jasnego balsamico
sól ,
pieprz ,
cukierKapustę szatkujemy ,solimy i polewamy sosem. Pozostawiamy na godzinę ,niech się maceruje.
Szparagi oczyścić ,ugotować w wodzie z
solą i
cukrem. Wyjąć ,odciąć 5cm czubki ,a resztę łodyg pokroić na 1 cm kawałki.Pocięte
szparagi wmieszać do
kapusty.Na dno talerza wsypać
kapustę z kawałkami
szparagów .Na wierzchu ułożyć główki
szparagów ,
truskawki i
oliwki. Całość przed podaniem polać
pomarańczowym sosem balsamico (gotowym ,ze sklepu)Smacznego ,na zdrowie !.