ßßß Cookit - przepis na Pomidor, truskawka i mozzarella

Pomidor, truskawka i mozzarella

nazwa

Wykonanie

Wiosenna przekąska z pomidorów, świeżych truskawek i delikatnej mozzarelli. Danie efektowne i zaskakujące fuzją aromatów, podkreślonych balsamicznym vinaigrette.
Składniki na 2 porcje:
5 pomidorów (w tym 2 o regularnym kształcie i 3 do krojenia)
50 g mozzarelli
2 duże truskawki
6 czarnych oliwek
sól
pieprz
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka aromatycznego vinaigrette
Przygotowanie:
Dwa ładne pomidory odłożyć. Pozostałe 3 sparzyć, zdjąć skórkę, przekroić i usunąć wnętrze (wykorzystać do zupy lub sosu pomidorowego). Pokroić w drobną kostkę. Połowę pokrojonego pomidora dusić pod przykryciem z odrobiną oliwy - do uzyskania gęstej pulpy. Przyprawić, zdjąć z ognia i dodać resztę pokrojonego pomidora, wymieszać, a następnie wystudzić.
Mozzarellę, oliwki i truskawki pokroić w kosteczkę. Wymieszać z pulpą pomidorową, doprawić oliwą i vinaigrette.
Odłożone 2 pomidory pokroić w plastry (ściąć wierzch i spód tak, aby równo i stabilnie stały). Plastry pomidorów przekładamy przygotowaną wcześniej masą. Dekorujemy sałatą, kiełkami lub młodymi liśćmi szpinaku i skrapiamy vinaigrette balsamicznym lub kremem balsamicznym.
,
Składnik główny:
pomidory,
Składnik główny:
truskawka,
Składnik główny:
mozzarella,
Składnik główny:
oliwki,
Składnik główny:
truskawki,
Rodzaj dania:
Przekąska,
Sałata/Sałatka,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/pomidor-truskawka-i-mozzarella