ßßß
Przygotować wcześniej : - z wydrylowanych wiśni zlać sok (zachować), a wiśnie zalać spirytusem. Pozostawić w zalewie 24 godziny, a następnie wiśnie przecedzić na sicie. Spirytus i wcześniej zlany sok z wiśni połączyć i postępować wg. poniżej napisanych wskazówek.Biszkopt – tortownica 24cm.5 jaj5 łyżek cukru5 łyżek mąki tortowej2 łyżki ciemnego kakao Deco Morreno [TUTAJ]1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrem. Ubić żółtka i połączyć z białkami.Mąkę, kakao i proszek przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i nałożyć do formy.Piec 30-35min w temp.160stop.Po przestudzeniu przekroić na 2 krążki i nasączyć ponczem.Poncz 3/4 szklanki- sok od wiśni ze spirytusemKrem2 kostki masła2 żółtka2 jajka8 łyżek cukru pudru3 łyżki ciemnego holenderskiego kakao Deco Morreno [TUTAJ]1 łyżka soku z cytryny4-5 łyżek spirytusu1 słoik wydrylowanych wiśniJajka i żółtka ubić z cukrem na parze. Ostudzić.Ucierać masło i dodawać po łyżce masę jajeczną.Dodać kakao. sok z cytryny i spirytus. Wlewać stopniowo.Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć wiśnie wcześniej zalane spirytusem. Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić wiśniami.Polecam kakao belgijskie marki Van Houten albo holenderskie Deco Morreno. [TUTAJ] . Korzystałem z tego drugiego, ma oprócz doskonałego smak, głęboki ciemny kolor.Karmel50 g cukier trzcinowy z Mauritiusa firmy Food&Joy [TUTAJ]30 ml wodaPrzekonałem się do produktów firmy Food&Joy [TUTAJ] i do zrobienia ozdoby z karmelu korzystałem z otrzymanego od tej firmy cukru trzcinowego z Mauritiusa . Nie zawiodłem się i tym razem. Ozdoba wyszła bardzo ładna.Cukier trzcinowy rozpuścić w garnuszku z dodatkiem wody, cały czas mieszając aż do uzyskania właściwego koloru i konsystencji. Zdjąć z gazu i pozwolić na lekkie schłodzenie. Można wstawić garnuszek do zimnej wody, m.in. żeby przerwać gotowanie i zgęstnienie karmelu. Karmel wylewamy cienką strużką maczając łyżkę, na papier do pieczenia. Kształt jaki chcemy uzyskać zależy od nas. Pozostawiamy na papierze około 10 minut i zdejmujemy dekorując nasz tort. Możemy również dodać bitą śmietanę.W ten sposób uzyskaną ozdobę, można wykorzystać również przy innych deserach.PS. Tort węgierski jest tortem tylko dla dorosłych i jednak po zjedzeniu ze względu na dużą zawartość alkoholu nie prowadzimy żadnych pojazdów.