Wykonanie
![](/Data/Images/edicook.blogspot.com\2013_slash_02_slash_tort-wegierski-z-karmelem-i-bita/l/1412828808.jpg)
Przygotować wcześniej : - z wydrylowanych
wiśni zlać sok (zachować), a
wiśnie zalać
spirytusem. Pozostawić w zalewie 24 godziny, a następnie
wiśnie przecedzić na sicie.
Spirytus i wcześniej zlany sok z
wiśni połączyć i postępować wg. poniżej napisanych wskazówek.
Biszkopt – tortownica 24cm.5 jaj5 łyżek
cukru5 łyżek
mąki tortowej2 łyżki ciemnego
kakao Deco Morreno [TUTAJ]1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić z
cukrem. Ubić
żółtka i połączyć z
białkami.
Mąkę,
kakao i proszek przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać i nałożyć do formy.Piec 30-35min w temp.160stop.Po przestudzeniu przekroić na 2 krążki i nasączyć ponczem.Poncz 3/4 szklanki- sok od
wiśni ze
spirytusemKrem2 kostki
masła2
żółtka2
jajka8 łyżek
cukru pudru3 łyżki ciemnego holenderskiego
kakao Deco Morreno [TUTAJ]1 łyżka
soku z cytryny4-5 łyżek
spirytusu1 słoik wydrylowanych
wiśniJajka i
żółtka ubić z
cukrem na parze. Ostudzić.Ucierać
masło i dodawać po łyżce masę jajeczną.Dodać
kakao.
sok z cytryny i
spirytus. Wlewać stopniowo.Nasączony krążek posmarować dosyć grubo kremem i wtłoczyć
wiśnie wcześniej zalane
spirytusem.
Spirytus spod wiśni wykorzystać do ponczu.Nałożyć drugi krążek, posmarować resztą kremu i ozdobić
wiśniami.Polecam
kakao belgijskie
marki Van Houten albo holenderskie Deco Morreno. [TUTAJ] . Korzystałem z tego drugiego, ma oprócz doskonałego smak, głęboki ciemny kolor.Karmel50 g
cukier trzcinowy z Mauritiusa firmy Food&Joy [TUTAJ]30 ml
wodaPrzekonałem się do produktów firmy Food&Joy [TUTAJ] i do zrobienia ozdoby z karmelu korzystałem z otrzymanego od tej firmy
cukru trzcinowego z Mauritiusa . Nie zawiodłem się i tym razem. Ozdoba wyszła bardzo ładna.
Cukier trzcinowy rozpuścić w garnuszku z dodatkiem
wody, cały czas mieszając aż do uzyskania właściwego koloru i konsystencji. Zdjąć z gazu i pozwolić na lekkie schłodzenie. Można wstawić garnuszek do zimnej
wody, m.in. żeby przerwać gotowanie i zgęstnienie karmelu. Karmel wylewamy cienką strużką maczając łyżkę, na papier do pieczenia. Kształt jaki chcemy uzyskać zależy od nas. Pozostawiamy na papierze około 10 minut i zdejmujemy dekorując nasz tort. Możemy również dodać
bitą śmietanę.W ten sposób uzyskaną ozdobę, można wykorzystać również przy innych deserach.PS. Tort węgierski jest
tortem tylko dla dorosłych i jednak po zjedzeniu ze względu na dużą zawartość
alkoholu nie prowadzimy żadnych pojazdów.