ßßß
Patison z grzybami ( zimowy ).Składniki:1 patison20 dkg świeże grzyby
1 cebula10 dkg ser grecka feta2 żółtkaSól, pieprzKlarowane masło albo oliwa do smażeniaWykonanie:Z patisona ściąć „czapeczkę”. Jest to dosyć trudna czynność. Trzeba uważać na ręce. Patison ma twardą skórę. Posłużyłem się nożem z ząbkami. Z patisona usunąć pestki, następnie wyciąć miąższ. Pozostawić ½ cm ścianki. Miąższ pokroić w kostkę. Patison włożyć do osolonego wrzątku i gotować około 15 minut.Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, dodać pokrojone świeże grzyby oraz miąższ patisona, dusić przez chwilę na patelni. Posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Chwile przestudzić, wymieszać z żółtkami, a następnie z pokrojoną w kostkę fetą. Napełnić patisona, nakryć „czapeczką”. Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 oC i piec około 45 minut.