Wykonanie
Sałatek nigdy za dużo, należą zawsze do ulubionych dań. Czasem stanowią niewielki witaminowy dodatek czy deserek, nieraz są obfitym posiłkiem, a niekiedy stanowią danie główne. Obecnie dzięki wspaniałemu wyborowi świeżych, różnorodnych produktów z całego świata, przez cały rok możemy się delektować
sałatkami.Dzisiaj ulubiony "obiadek" mojej żony.100g ugotowanego
ryżu, nie rozgotowanego2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu1 łyżka soku z
pomarańczypieprz1
awokadosok z cytryny1
pomarańczagarść
sałaty, tu lodowa2 łyżki
ziaren słonecznika, lub dyni lub piniilistki
miętyZmieszać
jogurt,
majonez i sok z
pomarańczy, dodać
pieprz,
sól do smaku.
Ryż wymieszać z połową sosu i kulkę "
lodową" ułożyć na talerzu.Obsypać pokrojoną
sałatą lodową, obłożyć kawałkami
awokado i cząstkami
pomarańczy.
Awokado po obraniu i pokrojeniu należy skropić
cytryną, aby nie ciemniało!Polać resztą sosu i posypać
miętą.
Sałatka jest orzeźwiająca, zdrowa i jednocześnie sycąca.