Wykonanie
Nie tylko
wino i
ser lubią leżakować, również piernik im starszy, tym lepszy. Słynne
toruńskie pierniki, zwane królewskimi dojrzewały nawet 20 lat. Mistrzowie z Torunia z chwilą przyjścia na świat córki zarabiali ciasto, a wkładali je do pieca wówczas, kiedy panna wychodziła za mąż. Dzisiaj piecze się pierniki szybciej, całe szczęście ,bo nie wszystkie panny chcą wychodzić za mąż.Podaję przepis na szybkie, nie twardniejące, pachnące
korzennymi przyprawami pierniczki, u mnie ozdobione ostrokrzewem-krzakiem bożonarodzeniowym.Ciasto na pierniczki.2,5 szkl.
mąki15dag tłuszczu2
jajka2 łyżki
kakao2 łyżki
miodu2 łyżki
przyprawy do pierników1łyżeczka
sodyŁyżeczkę
cukru trochę skarmelizować. Dodać łyżkę gorącej
wody,
miód, resztę
cukru, tłuszcz,
kakao i
przyprawy korzenne, dobrze wymieszać- zdjąć z ognia i ostudzić.Dosypać
mąkę, wbić
jajka i dodać
sodę wymieszaną z odrobiną
wody. Zagnieść ciasto, cienko wywałkować i wyciąć gwiazdki lub inne kształty. Piec w temp.180stop.,około10min-15 min, zależy od grubości
ciastek.Masa dekoracyjna, może być użyta do modelowania małych ozdobników jak i większych. Można obłożyć cały duży piernik jak marcepanem.Masa cukrowa.125g Kasi lub innego tłuszczu50g
mąki25 ml
wody200g
cukru pudrukilka kropli aromatu, który lubimy.Roztopić tłuszcz, dodać
mąkę,
wodę i aromat - wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.Dodać
cukier i wyrobić gładką, plastyczną masę. Schłodzić przed modelowaniem. Jeżeli masa jest zbyt lepka, dodać
cukru.Jeżeli chcemy
mieć elementy kolorowe, to bierzemy trochę białej masy i dodajemy
barwnika spożywczego.Życzę ciekawej i
owocnej pracy.