Wykonanie

Od pewnego czasu bardzo popularnym
tortem jest dacquoise. Nazwę swą wywodzi od mieszkanek francuskiego Dax, czyli dacquoise.Bazą jest mieszanina
białek,
cukru,
migdałów,
orzechów i
daktyli. Po upieczeniu przekłada się kremem
maślano-
śmietanowym i podaje schłodzone z
owocami. Szczególną formą dacquoise jest Marjolaine, długie, prostokątne ciasto z masą
czekoladową.Dacquoise
orzechowo-
daktylowe .6białek300g
cukru pudru2 łyżki
cukru naturalnego trzcinowego (Demerara)1 łyżeczka
octu winnego np. domowego z
jabłekgarść
orzechów laskowych lub włoskichgarść
daktyliszczypta
soliBiałka ubić z
solą i
cukrem dodając
ocet na sztywną, błyszczącą masę. Dodać posiekane
orzechy i
daktyle, delikatnie wymieszać.
Orzechy można uprażyć smak będzie ciekawszy.Z papieru do pieczenia wyciąć 2 krążki, średnica 22cm, przepędzlować
oliwą i wyłożyć masę
białkową. Można piec w formach
tortowych wyłożonych papierem.Piec w temp.170stop.przez 5min ,a następnie zmniejszyć temp. do 140stop.i piec 90min.Pozostawić w piecu do całkowitego wystudzenia.Krem
śmietanowo karmelowy250g
serka mascarpone6 łyżek masy kajmakowej, może być z puszki250ml
śmietany kremówkigarść
orzechówSerek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać ubitą
śmietanę, delikatnie wymieszać. Dorzucić posiekane
orzechy.Krążki przełożyć masą, wierzch posypać
kawą.Smak i rodzaj kremu można dostosować do własnych upodobań i wtedy na pewno będziemy w" siódmym niebie" !Do masy
białkowej możemy dodać posiekane
migdały i
orzechy lub tylko
migdały. Wybór należy do nas.Namawiam do pieczenia "dakłasów", jest naprawdę proste i nie tak drogie jak w cukierniach!