ßßß
Od pewnego czasu bardzo popularnym tortem jest dacquoise. Nazwę swą wywodzi od mieszkanek francuskiego Dax, czyli dacquoise.Bazą jest mieszanina białek, cukru, migdałów, orzechów i daktyli. Po upieczeniu przekłada się kremem maślano-śmietanowym i podaje schłodzone z owocami. Szczególną formą dacquoise jest Marjolaine, długie, prostokątne ciasto z masą czekoladową.Dacquoise orzechowo-daktylowe .6białek300g cukru pudru2 łyżki cukru naturalnego trzcinowego (Demerara)1 łyżeczka octu winnego np. domowego z jabłekgarść orzechów laskowych lub włoskichgarść daktyliszczypta soliBiałka ubić z solą i cukrem dodając ocet na sztywną, błyszczącą masę. Dodać posiekane orzechy i daktyle, delikatnie wymieszać.Orzechy można uprażyć smak będzie ciekawszy.Z papieru do pieczenia wyciąć 2 krążki, średnica 22cm, przepędzlować oliwą i wyłożyć masę białkową. Można piec w formach tortowych wyłożonych papierem.Piec w temp.170stop.przez 5min ,a następnie zmniejszyć temp. do 140stop.i piec 90min.Pozostawić w piecu do całkowitego wystudzenia.Krem śmietanowo karmelowy250g serka mascarpone6 łyżek masy kajmakowej, może być z puszki250ml śmietany kremówkigarść orzechówSerek mascarpone zmiksować z masą kajmakową. Dodać ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Dorzucić posiekane orzechy.Krążki przełożyć masą, wierzch posypać kawą.Smak i rodzaj kremu można dostosować do własnych upodobań i wtedy na pewno będziemy w" siódmym niebie" !Do masy białkowej możemy dodać posiekane migdały i orzechy lub tylko migdały. Wybór należy do nas.Namawiam do pieczenia "dakłasów", jest naprawdę proste i nie tak drogie jak w cukierniach!