ßßß
1 gorzka czekolada o zawartości 77% kakao4 kostki białej czekolady lub ciemnej lub z cardamonem lub z chilli2 białka3 żółtka (jeżeli małe to 4)2 łyżeczki cukrumasło do ramefinówSkładniki na 2 średnie porcje, ponieważ deser jest bardzo syty. Lepiej czuć niedosyt i marzyć o następnej porcji, niż poczuć się źle.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja robię to w garnku do gotowania mleka z płaszczem wodnym. Są do kupienia, chociaż ja mam z czasów PRL-u.Dodać cukier, wymieszać, odczekać 15 min.Dodać roztrzepane żółtka i ubite białka.Wlać do wysmarowanych masłem ramekinów (kokilek), foremek.Włożyć w środek masy po 2 kostki ulubionej czekolady. Możemy dodać cykaty pomarańczowej.Pieczemy w temp.200 stop.,10 min. Tyle wystarczy, aby czekolada w środku była płynna.Po wyjęciu z pieca odczekać 3 – 4 minuty i wyjąć ostrożnie fondant au chocolat.Inspiracją wykonania tego deseru był przepis Pani Magdy ( blue_megi), która wyraziła zgodę na umieszczenie przepisu na mojej stronie. Nie chciałem po prostu wszystko skopiować. Został przeze mnie trochę zmodyfikowany, no i umieszczając cokolwiek na stronie muszę przepis osobiście wykonać. Pozdrawiam Panią Magdę Cooklettera miesiąca maja, Christopher.