ßßß Cookit - przepis na Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Suflet - moje drugie podejście. Pierwszy raz za krótko piekłam i wyszedł zbyt płynny, ale dziś już go wyczułam i był pyszny. Muszę się przyznać, że suflet jadłam pierwszy raz :) Skorzystałam z przepisu Basi Ritz, która prowadzi bloga "kulinarna mekka".
Składniki:
140g gorzkiej czekolady ( minimum 50% zawartości kakao),
30g miękkiego masła,
zimne masło do posmarowania foremek,
4 białka ( ważne by łącznie miały 140g ),
40g cukru,
szczypta soli,
cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
Foremki do sufletów wysmarować masłem - ważne jest by boki foremki były posmarowane masłem od dołu ku górze. Foremki włożyć do lodówki.
Czekoladę połamać na kawałki, roztopić - do garnka nalać wody i położyć na gaz, położyć na niego miseczkę z czekoladą. Woda w garnku nie może bulgotać, ma delikatnie wrzeć. Gdy czekolada się roztopi, dodać masło i wymieszać. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Mieszać co jakiś czas.
Białka ubić ze szczyptą soli. Gdy piana jest ubita dodawać powoli cukier, nadaj ubijając.
Do czekolady dodać łyżkę ubitej piany, delikatnie wymieszać. Dodać resztę piany i delikatnie całość wymieszać - mieszać od spodu. Gdy masa jest już jednolita delikatnie wlać ją do foremek. Gdyby foremki się ubrudziły podczas nalewania masy, należy je wytrzeć.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C.
Piekarnik z termoobiegiem:
8-9 min. jeżeli środek sufletu ma być płynny,
11-12min. jeżeli suflet ma być bardziej upieczony.
Piekarnik bez termoobiegu (ja taki mam i tak piekłam):
15min.
Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/06/suflet-czekoladowy.html