ßßß Cookit - przepis na Bezowe Petit Four

Bezowe Petit Four

nazwa

Wykonanie

Z owoców sezonowych korzystam jak mogę póki są dostępne. Nie ma nic przyjemniejszego niż wybranie się rano na targ i kupienie najsłodszych owoców i najpyszniejszych, świeżo zerwanych warzyw. Tym razem skusiłam się na połączenie borówek i truskawek z intensywnie czekoladowym kremem. Przepis znalazłam w jednej z moich ulubionych książek kulinarnych, ale podczas przygotowywania odrobinę go zmodyfikowałam, by wyszedł jeszcze lepszy. :) W przepisie proponują zakup gotowych bezowych ciastek, ja jednak pokusiłam się o przygotowanie ich w domu, dodatkowo zwiększyłam ilość kremu i choć wyszło kalorycznie, to smakowało znakomicie. :D
Przepis z książki "Jedno smaczne danie".
Składniki:
Bezy:
4 białka
1 i 1/4 szklanki cukru
szczypta soli
1/4 łyżeczki cream of tartar (nie jest konieczny)
Przełożenie:
100 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
2 jajka
4 łyżki brandy
1 szklanka truskawek
1 szklanka borówek amerykańskich
gorzkie kakao do posypania
Przygotowanie:
Wykonać bezy. Białka lekko spienić mikserem. Dodać cream of tartar oraz sól i miksować do otrzymania sztywnej piany. Dodawać po łyżeczce cukier stale miksując, aż cukier się rozpuści, a piana stanie się sztywna i błyszcząca. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (u mnie z tylką Wiltona nr 1M) i formować nieduże różyczki na papierze do pieczenia, wyciskając masę koliście od środka do zewnątrz. Piec około 45-50 minut w temperaturze 140 stopni.
Czekoladę zetrzeć na tarce.
Do metalowej miski wbić jajka i dodać cukier. Ustawić miskę nad parą wodną i ubijać aż masa stanie się jasna i puszysta i znacznie zwiększy swoją objętość (uważać by się nie zważyła). Zestawić z ognia, dodać czekoladę i mieszać aż całość się rozpuści. Masę schłodzić.
Masło ubić mikserem aż stanie się jasne i puszyste. Dodać masę czekoladową i miksować aż całość się połączy. Dodać alkohol i ponownie zmiksować.
Na bezy nakładać masę czekoladową, następnie owoce i przykrywać drugim bezowym blacikiem. Dekorować owocami i gorzkim kakałem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_149_bezowe-petit-four.html