Wykonanie
Marynata:

100 ml.
sos sojowy Kikkoman100 ml.
aceto balsamico di Modena50 ml.
miód pszczeli3 dkg. świeży
imbir2 ząbki
czosnku½ łyżeczki
tymianku½ małej
papryczki chilliSólPieprz3 łyżki dobrej
oliwy12 szt. udźca z
kurczaka8 łyżek
żelatyny250 ml.
wino Malaga750 ml.
wywar warzywnyWykonanie:
Sos sojowy,
aceto balsamico i
miód wymieszać. Dodać drobno posiekany
imbir,
czosnek , papryczkę. Dodając
tymianek starać się rozetrzeć go w palcach ( w celu uwolnienia jego aromatu), następnie
sól i
pieprz. Na koniec dodajemy
oliwę. ( w
oliwie sól się nie rozpuszcza).Wszystkie składniki mieszamy i do przygotowanej marynaty wkładamy
udziec. Najlepiej na 24 godziny do lodówki. Pamiętać należy, żeby co jakiś czas nasz
udziec poprzekładać w marynacie.
Udziec ułożyć na blasze do pieczenia i piec w nagrzanym do 190 oC piekarniku około 45 minut, co jakiś czas smarując go pozostałą marynatą. Najlepszy w tym celu jest pędzel wykonany z silikonu.Po wyjęci z piekarnika, należy chwilę odczekać i delikatnie wyluzować kości, poczekać do całkowitego schłodzenia.Ułożyć na paterze, udekorować i zalewać zrobioną i tężejącą
malagą.
Malagę, robimy na bazie
bulionu warzywnego. Galareta zrobiona na bazie
bulionu warzywnego nie powinna wymagać klarowania. Dodajemy
żelatynę i
wino Malaga. Ogólnie
wina powinno być 25%. Bardzo dobrze smakuje galareta z
Porto zamiast
Malagi.
Wino powinno być dobrej jakości.Od ilości dodanego
wina zależy smak galarety i kolor.Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galarety.PS. Dekorację na
kurczaku robimy pomagając sobie wykałaczkami, które przy drugim zalaniu galaretą usuwamy.