ßßß
Cookit - przepis na Lody smażone w chmurze z bitej śmietany.
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Lody smażone w chmurze z bitej śmietany.
Składniki
Lody waniliowe
Jajko
Migdały
Wiórki kokosowe
Ananas
Śmietana kremówka
Cukier puder
Cukier waniliowy
Polewa czekoladowa
Wykonanie
2 gałki
lodów waniliowych
2
jajka
10 dkg posiekane
migdały
10 dkg
wiórki kokosowe
2 plasterki
ananasa
100 ml
śmietana kremówka
36%2 łyżki
cukru pudru
½ łyżeczki
cukru waniliowego
50 ml.
polewa czekoladowa
Oddzielić
białka
od
żółtek
.
Białka
ubić na sztywną pianę. Do
białek
wmieszać delikatnie
żółtka
.Posiekane
migdały
wymieszać z wiórkami kokosowymi. Gałki
lodów
obtoczyć w migdałach i wiórkach, które należy dobrze docisnąć do
lodów
, a następnie zanurzyć w
białku
i jeszcze raz panierować w migdałach i wiórkach
kokosowych
. Dobrze ugnieść dłońmi i włożyć na godzinę do zamrażalnika.W tym czasie ubić
śmietanę
z dodatkiem
cukru pudru
wymieszanego z
cukrem waniliowym
.Frytkownicę nagrzać na max i smażyć
lody
około 3 minuty, tak by nabrały złocistego koloru.
Olej
we frytkownicy musi być czysty, ponieważ
lody
nie mogą przejść innymi
smakami
.Talerz udekorować chmurką
bitej śmietany
. Położyć plasterki
ananasa
i na każdy gałkę gorących
lodów
.Całość polać fantazyjnie
polewą czekoladową
. Można przy deserze na talerzu położyć 2 kostki
brązowego cukru
namoczone w
spirytusie
i podać płonące. Należy zachować ostrożność. Uwaga dla dorosłych.
Źródło:
http://edicook.blogspot.com/2011/03/lody-smazone-w-chmurze-z-bitej-smietany_28.html
Przepisy powiązane
Ciasto pomarańczowo-migdałowe
Kokosanki
Tort ananasowo-śmietanowy
Domowe lody waniliowe
Tarta migdałowa
Składniki powiązane (0)