ßßß Cookit - przepis na Tort ananasowo-śmietanowy

Tort ananasowo-śmietanowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
mąka tortowa 50 gramów
migdały mielone 100 gramów
cukier puder 1 szklanek
śmietana kremówka 750 mililitrów
spirytus 25 mililitrów
cukier puder 0,5 szklanek
ananasy 1 puszka
żelatyna 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 50 gramów
Wykonanie:
6 żółtek, 1 jajko i 150g cukru pudru utrzeć na puch. Z białek ubić sztywną pianę, ubijając, wsypać resztę cukru pudru. Jeszcze chwile ubijać, po czym wyłożyć piane na masę żółtkową, dodać mączkę migdałową, przesiana mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach, na zloty kolor.
Krem: żelatynę wymieszać z 5 łyżkami gorącego soku ananasowego i wystudzić. Schłodzona śmietanę ubić, ubijając, stopniowo dodawać pół szklanki cukru pudru. Wlać żelatynę i alkohol, wymieszać.
Ananasy pokroić na kawałki, trochę zostawić do dekoracji.
Wystudzony biszkopt przekroić na 2 krążki. Na dolnym rozsmarować gruba warstwą trochę mniej niż połowę śmietany i ułożyć kawałki ananasa, przykryć drugim plackiem. Krążki ciasta można nasączyć sokiem ananasowym z dodatkiem spirytusu. Wierzch i boki tortu posmarować połowa pozostałej śmietany. Resztę włożyć do szprycy z rozetkowa końcówką i wycisnąć na wierzch tortu. Udekorować kawałkami ananasa. Boki tortu obsypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi (posługując się szerokim nożem).
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9582/Tort-ananasowo-smietanowy