Wykonanie
« Powrót  

Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 12(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 7 sztuk
mąka tortowa 50 gramów
migdały mielone 100 gramów
cukier puder 1 szklanek
śmietana kremówka 750 mililitrów
spirytus 25 mililitrów
cukier puder 0,5 szklanek
ananasy 1 puszka
żelatyna 1 łyżek stołowych
płatki migdałowe 50 gramówWykonanie:6
żółtek, 1
jajko i 150g
cukru pudru utrzeć na puch. Z
białek ubić sztywną pianę, ubijając, wsypać resztę
cukru pudru. Jeszcze chwile ubijać, po czym wyłożyć piane na masę
żółtkową, dodać mączkę
migdałową, przesiana
mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do średniej wielkości tortownicy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 35 minut w 170 stopniach, na zloty kolor.Krem:
żelatynę wymieszać z 5 łyżkami gorącego
soku ananasowego i wystudzić. Schłodzona
śmietanę ubić, ubijając, stopniowo dodawać pół szklanki
cukru pudru. Wlać
żelatynę i
alkohol, wymieszać.
Ananasy pokroić na kawałki, trochę zostawić do dekoracji.Wystudzony
biszkopt przekroić na 2 krążki. Na dolnym rozsmarować gruba warstwą trochę mniej niż połowę
śmietany i ułożyć kawałki
ananasa, przykryć drugim plackiem. Krążki ciasta można nasączyć
sokiem ananasowym z dodatkiem
spirytusu. Wierzch i boki
tortu posmarować połowa pozostałej
śmietany. Resztę włożyć do szprycy z rozetkowa końcówką i wycisnąć na wierzch
tortu. Udekorować kawałkami
ananasa. Boki
tortu obsypać uprażonymi na suchej patelni
płatkami migdałowymi (posługując się szerokim nożem).Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: