Wykonanie

Bruschetta (czyt. brus ketta) to znakomita włoska przystawka. Bardzo prosta ,szybka i właściwie uniwersalna. Może stanowić przystawkę, śniadanie, kolację a nawet lunch.Podstawa to grillowany
chleb ,najlepiej ciabatta z
oliwą z oliwek.Sekret dobrej bruschetty to
oliwa najwyższej jakości, dobre dojrzałe, aromatyczne
pomidory i
bazylia.My możemy puścić
wodze fantazji oraz kubkom
smakowym i skomponować własną, oryginalną bruschettę ze składników ,które akurat posiadamy.Przygotowanie:Chlebek ciabatta ( opcja ew.
bagietka) kroimy ukośnie. Każdy kawałek z obu stron, smarujemy
oliwą z oliwek wymieszaną z
ziołami prowansalskimi.Układamy na blasze.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stop. na 5min,tak ,aby się zrumieniły. Możemy takie tosty przygotować na patelni, będzie szybciej.

Chrupiące tosty natrzeć
czosnkiem(albo nie) i nałożyć np.:1.
Pomidory pokrojone w małą kostkę z
rukolą,
oliwka,
sól,
pieprz.2.
Pomidory z
mozzarellą,
oliwka sól,
pieprz,
bazylia.3Awokado utarte z
cytryną (albo pokrojone w kostkę), sol,
pieprz.Do bruschetty, tostów bardzo pasuje hummus , o którym napiszę w następnym odcinku.