Wykonanie

Semifreddo jest to włoski deser i słowo to tłumaczy się - „pół zimny”. Deser ten przypomina
lody, ale jest o wiele prostszy w przygotowaniu.Przepisów na ten deser jest bardzo dużo, ale we wszystkich występują -
jajka (
żółtka) ,
śmietana i
cukier.Proponuję poeksperymentować z tym deserem np. dodając odrobinę słodkiego
octu balsamicznego do
waniliowego semifreddo.500ml
śmietany 36%3jajka,3łyżki
cukru pudruBezy i mus
truskawkowy.Ubijamy
śmietanę.Ubijamy
żółtka z
cukremUbijamy
białka.

Wszystko delikatnie łączymy i dodajemy połamane
bezyoraz rozprowadzamy mus
truskawkowy,tak aby semifreddo było biało-czerwone.Nakładamy do ulubionych naczyń ,albo do rynienki do ciasta wyłożonej folią i lekko mrozimy.Jeżeli zamrozimy mocno ,to przed podaniem pozwólmy, aby semifreddo trochę odtajało.Polewamy musem
truskawkowym i dekorujemy
miętą.Do semifreddo można dodawać różne
owoce ,
bakalie ,drobniutkie
ciasteczka itp.Dla dorosłych proponuję polać
ajerkoniakiem.