Wykonanie
Dzisiaj naszła mnie ochota na coś naprawdę wyrazistego jeśli chodzi o smak, ale bez zbędnych ceregieli. Najprościej można ująć to w kilku słowach: dużo
curry w połączeniu z
chilli, bezmięsny sos z
ryżem. Wszystko na bazie
pomidorów z puszki z dodatkiem
groszku i bez żadnych zagęszczaczy typu
śmietana czy
mozzarella (czasami zagęszczam tak sosy). DZISIAJ MÓWIĘ STOP WĘGLOWODANOM.... no może w małym tylko stopniu, ponieważ
ryż posiada odpowiednią ilość węglowodanów...Przepis jest tak mało skomplikowany, że tak po głębszym przemyśleniu można by dodać do niego
kurczaka wcześniej wysmarowanego
chilli i
curry....
Kilka słów o
groszku zielonym:„ Rzadko kiedy
groszek zielony występuje w daniach jako składnik główny, to warto jednak pamiętać, że to pokarm bogaty w wartości odżywcze. Dostarcza on organizmowi spore ilości
białka, to źródło beta-karotenu, witamy C, D, K a także witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. W
groszku znajdziemy również kwas foliowy, sód, potas, żelazo, miedź, kobalt, jod oraz magnez. Najważniejszą zaletą
groszku jest niskokaloryczność oraz lekkostrawność.”Mój sos
curry będzie miał również bardzo silny smak
chilli, ponieważ skoro wiadomo nie od dziś, iż
chilli jest składnikiem
przyprawy curry połączenie tych dwóch smaków będzie odpowiednie, aby uzyskać smak doskonale wyrazisty.SKŁADNIKI:
1 puszka
groszku zielonego,1 puszka
pomidorów krojonych,4
pomidory świeże – do pokrojenia. Moje pochodziły z ogródka mojej przyjaciółki „wyhodowane bez chemii” - cytuję... zatem podziękowania dla niej za piękne warzywa,2
cebule w tym jedna czerwona i jedna biała,3 ząbki
czosnku,3
papryczki chilli świeże,
przyprawa curry w proszku,
chilli w proszku (ale już odrobina). U mnie suszone
płatki chilli z młynka,
pieprz i
sól,2 woreczki
ryżu długoziarnistego.WYKONANIE:Na patelni z rozgrzaną
oliwą podsmażamy
cebulę z posiekanym drobno
czosnkiem. Po zeszkleniu
cebuli wrzucamy pokrojone w drobne paseczki
papryczki chilli. Chwilę smażymy i dodajemy powoli
przyprawy w proszku
curry i
chilli. Po jakiś 5 minutach dodajemy
pomidory w puszce, dorzucamy
pomidory z ogródka pokrojone w większą kostkę. Dusimy na wolnym ogniu doprawiając do smaku po raz kolejny
curry i
chilli,
pieprzem oraz
solą. Na samym końcu dodajemy
groszek i dusimy przez następny 7 minut. Pozostaje nam jedynie jeszcze dogotować
ryż, do którego również podczas gotowania możemy wrzucić odrobinę
curry co zabarwi go na żółto.Bardzo dobrze smakuje następnego dnia. Możemy
ryż mieszać z sosem
curry i po prostu odgrzać na patelni po raz kolejny.Tak oto otrzymaliśmy zdrowy sos na bazie
pomidorów bez zagęszczania i z dodatkiem jakże zdrowych
papryczek chilli (obniżają ciśnienie) oraz
przyprawy curry.