ßßß
na ciasto:- 2,5 szklanki mąki pszennej- 100 g serka homogenizowanego waniliowego- 200 g masła- 1 opakowanie (7g) cukru waniliowego- 1 łyżeczka proszku do pieczenia na nadzienie:Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz masło wyrobić jak na kruszonkę. Dodać serek i zagnieść ciasto. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm w okrąg. Okrąg podzielić na 8 trójkątów. Na podstawę trójkąta z ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia i zawijać aż do czubka trójkąta - tak, aby powstały rogaliki.Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem, można też posypać płatkami migdałów. Piec, aż się lekko zarumienią (około 20 - 25 min.) w temperaturze 175 stopni.Z podanej porcji rogalików można przygotować około 10 większych do 15 mniejszych rogalików.DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW (lekko zmieniony z przepisu z Kwestia Smaku)- 1 kg zielonych, twardych pomidorów (u mnie pomidorki koktajlowe)- cukier (wg potrzeb)- 3 cytryny
Pomidory pokroić na małe kawałki, wrzucić do dużego garnka. Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę z 2 cytryn (tylko żółtą część), ze wszystkich trzech cytryn wycisnąć sok i dodać do pomidorów (sok z cytryn i skórkę). Pomidory podgotować odparowując cały wydzielający się z nich sok.Pomidory zblendować, przetrzeć przez sito. Zwarzyć przecier i dodać cukier - ja dodałam 1/2 wagi przecieru (tzn. jeśli przecież waży 1 kg dodajemy 0,5 kg cukru).Smażyć na głębokiej patelni do momentu zadowalającej nas konsystencji.Słoiczki i wieczka sparzyć, osuszyć. Do słoiczków włożyć gorący dżem, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem. Odstawić do wystudzenia.SMACZNEGO :)