ßßß
TARTA CZEKOLADOWA Z KARMELEM I ORZECHAMI LASKOWYMISkładniki na kruchy spód:-180 g mąki pszennej-10 g kakao-60 g cukru pudru-szczypta soli-szczypta kardamonu-szczypta cynamonu-100 g zimnego masła-1 jajkoWszystkie składniki poza jajkiem posiekać, dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 min.Po tym czasie ciasto wyjąć i wyłożyć nim formę do tarty (u mnie o średnicy 26cm). Ponakłuwać widelcem. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą/grochem/ryżem.Tak przygotowane ciasto podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 min, a następnie usunąć papier wraz z obciążeniem i dopiec jeszcze 10 min.Wyjąć z piekarnika i wystudzić.Składniki na warstwę karmelową:-180 g cukru-1 łyżka miodu-50 ml wody-50 g masła-45 ml kremówki 36%W garnuszku umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować mieszając do rozpuszczenia składników.Następnie w garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu) do uzyskania temp. 170 stopni. Ja zaryzykowałam zrobienie karmelu bez termometru - gotowałam go około 10 minut - do momentu, kiedy karmel był bursztynowo złoty.Garnuszek zdjąć z palnika, dodać masło i kremówkę. Wymieszać do połączenia składników, a następnie podgotować na palniku przez około 1 minutę.Karmel wylać na kruchy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.Składniki na czekoladowe ganache:-170 g czekolady (u mnie mlecznej)-3/4 szklanki kremówki 36%Kremówkę wlać do garnuszka, zagotować, zestawić z palnika i dodać połamaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty, a następnie wymieszać do połączenia składników.Ganache wylać na warstwę karmelową.Ozdobić orzechami laskowymi.Orzechy można zgodnie z radą Doroty z Moje Wypieki podprażyć na patelni i obrać ze skórki. Można je także wymieszać z karmelem. Ja dodałam orzechy prosto z paczki - tarta mimo wszystko była przepyszna (i przesłodka jednocześnie).Tartę wstawić do lodówki, aby warstwa ganache stężała. Ciasto przechowujemy w lodówce.SMACZNEGO :)